fbpx

Babki i biszkopty - przepisy

Przepisy na babki i biszkopty to jedne z najczęściej wykorzystywanych w kuchni. Babki i biszkopty to ciasta, które doskonale smakują w każdych okolicznościach. Można je spotkać na urodzinach i ślubach, podczas wieczorów z przyjaciółmi czy przy niedzielnym obiedzie. Należą one do najpopularniejszych, najchętniej wybieranych ciast na wszystkie okazje.

Sprawdzony przepis na biszkopt od zawsze stanowił sekret pani domu, którym ta niechętnie dzieliła się z kimkolwiek. Bez dobrego przepisu niełatwo upiec takie ciasto. Zakalec czy wyschnięty środek potrafi doprowadzić do łez rozpaczy nawet mistrzynię pieczenia. Jak sprawić, by babka i biszkopt udały się za każdym razem? Sekret jest tylko jeden – precyzyjny, wypróbowany przepis, dzięki któremu wyjmiemy z pieca słodkie arcydzieło. Każdy przepis na babkę i biszkopt zamieszczony poniżej, poprowadzi Cię krok po kroku do sukcesu. Ciasta, które powstaną na ich podstawie, będą tak smakowite, że nikt nie odmówi drugiego kawałka.

Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

 

Sprawdzony przepis na biszkopt od zawsze stanowił sekret pani domu, którym ta niechętnie dzieliła się z kimkolwiek. Bez dobrego przepisu niełatwo upiec takie ciasto. Zakalec czy wyschnięty środek potrafi doprowadzić do łez rozpaczy nawet mistrzynię pieczenia. Jak sprawić, by babka i biszkopt udały się za każdym razem? Sekret jest tylko jeden – precyzyjny, wypróbowany przepis, dzięki któremu wyjmiemy z pieca słodkie arcydzieło. Każdy przepis na babkę i biszkopt zamieszczony poniżej, poprowadzi Cię krok po kroku do sukcesu. Ciasta, które powstaną na ich podstawie, będą tak smakowite, że nikt nie odmówi drugiego kawałka.

Babki – choć niewątpliwie kojarzą się z Wielkanocą, to tak naprawdę przygotowujemy je znacznie częściej zmieniając jedynie formę z ozdobnej okrągłej na podłużną keksówkę. Piaskowa, czekoladowa czy drożdżowa umila niejedno popołudnie w towarzystwie przyjaciółki. Trochę inaczej ma się sprawa z biszkoptami. One z kolei są jakby podstawą w naszym cukiernictwie i tak naprawdę chcąc przygotować pyszny tort, zaczynamy od pieczenia biszkoptu.

Co i na jaką okazję wybrać oraz krótki poradnik „jak zacząć” znajdziesz poniżej.

Babka – nie tylko od święta

Babka – chciałoby się powiedzieć, że jest prosta i nie ma z nią żadnego problemu, jednak w rzeczywistości jest trochę inaczej i niczym prawdziwa kobieta potrafi nas zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie. Co zrobić, by cieszyć się wilgotnym i puszystym ciastem?

Prócz odpowiednio dobranych składników, warto pamiętać, by wszystkie miały zbliżoną do siebie temperaturę pokojową. Jest to niezwykle ważne, bo wszelkie ucierane tłuszcze (masło, margaryna) lubią się zważyć w momencie dodawania kolejnych składników, o temperaturze znacznie różniącej się od siebie. Podobnie jest w przypadku babki drożdżowej. Korzystając z gotowej mieszanki do wypieku jakim jest Ciasto Drożdżowe Duża Blacha Delecta, pozostałe niezbędne składniki musisz mieć w temperaturze ok. 35°C, by zawarte w mieszance suche drożdże zaczęły odpowiednio pracować.

Babka drożdżowa nie potrzebuje już proszku do pieczenia, ale nie możemy o nim zapomnieć przygotowując babkę piaskową czy kolorową, z dodatkiem kisielu. Zapoznaj się z naszą ofertą i już teraz zrób potrzebną listę zakupów by przygotować wymarzone ciasto.

Jak piec babkę?

Ważna jest forma, w jakiej chcesz upiec babkę. Najlepsza będzie silikonowa – bez żadnych problemów wyciągniesz z niej upieczone ciasto, jednak wybranie metalowej też nie musi być kłopotliwe. Wystarczy że przed przełożeniem ciasta wysmarujesz ją grubą warstwą tłuszczu i obsypiesz drobno mieloną bułką tartą, kaszą manną lub zwykłą mąką. O ile w okrągłej formie, dedykowanej babkom nie umieścisz papieru do pieczenia, tak w momencie kiedy pieczesz w keksówce, jesteś w stanie ją odpowiednio wyłożyć, by przylegała ściśle do ścianek. Nie jest to szczególnie ważne, ale jeśli zależy Ci na równych brzegach, warto wziąć to pod uwagę.

Samo pieczenie babki, zarówno drożdżowej jak i piaskowej powinno odbywać się w już nagrzanym piekarniku, ale temperatura nie powinna być większa niż 180°C. Zbyt duża sprawi, że ciasto za szybko zacznie przypalać się i utworzy mało smaczną skorupkę, następnie zacznie pękać, a tego lepiej unikać.

Zbyt niska temperatura też nie jest dobra, ponieważ ciasto nie będzie pięknie wyrastać, a wydłużony czas pieczenia sprawi, że będzie wysuszona i niesmaczna.

Wiemy, że lubisz wszelkie wskazówki dotyczące pieczenia, więc i tutaj zaznaczamy, by w trakcie pieczenia nie uchylać drzwiczek piekarnika, bo zamiast pięknie wyrośniętej babki otrzymamy zapadnięty zakalec, którym – co najwyżej – nie pogardzą kurki.

Babki pieczemy wg wskazówek w przepisie, jednak zazwyczaj jest to nie krócej niż 40 minut. Jeśli pod koniec pieczenia widzimy, że ciasto zbyt mocno się rumieni, możemy uchylić odrobinę drzwiczki i wbić patyczek, sprawdzając tym samym stopień wypieczenia. Jeśli obiera się, widać na nim surowe ciasto to na wierzchu babki kładziemy arkusz folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry!) i pozostawiamy babkę na kolejne kilka minut. Jednak, gdy okaże się że patyczek jest suchy, wyłącz urządzenie i pozostaw ciasto w środku przez kilka minut, przy uchylonych drzwiczkach, a dopiero później wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciepłej babki nie wyjmuj z formy, bo może się zdeformować a nawet opaść. Lepiej poczekać z tym kilka godzin.

Jeśli w planach mamy dekorowanie, poczekajmy z tym także, aż nieco ostygnie. Dotyczy to szczególnie czekolady i lukru, który pod wpływem ciepła spłynie w dół, pozostawiając jedynie cienkie strużki.

Biszkopt – idealny nie tylko do tortu

Biszkopt to przede wszystkim jajka i odpowiednio dobrana ilość cukru i mąki. Tradycyjny ma to do siebie, że musimy po kolei, ściśle trzymać się zasad, by móc cieszyć oko pięknym wypiekiem. Nie ma mowy o źle odmierzonych składnikach lub nieodpowiednim ubiciu piany. Przygotowując dla Was produkt jakim jest Ciasto na wyjątkowo puszysty biszkopt Delecta dobraliśmy tak składniki, byś mógł bez obaw cieszyć się odpowiednio wyrośniętym biszkoptem, z którego wyczarujesz najwspanialsze desery. Minimalny dodatek proszku do pieczenia sprawi, że nabierze wystarczającej wysokości by go podzielić na cienkie blaty, a jednocześnie pozostanie niewyczuwalny w smaku. Ubijasz wszystko razem i nie martwisz się o to, że masa zostanie „przebita”.

W czasie, kiedy Ty miksujesz, piekarnik się nagrzewa. Pamiętaj, że ubity biszkopt powinien niezwłocznie wylądować w blaszce wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia, a zaraz po tym w nagrzanym do 180°C piekarniku bez termoobiegu. Wyrównaj wylane ciasto w miarę równomiernie, zwłaszcza jeśli chcesz je później pokroić na blaty.

Biszkopt pieczemy bez zaglądania do środka. Takie przedwczesne uchylenie drzwiczek sprawi, że temperatura powietrza w środku zmniejszy się, a biszkopt opadnie i już się nie podniesie. Podglądamy i sprawdzamy czy jest upieczony do suchego patyczka, dopiero w momencie, kiedy minie czas pieczenia, ewentualnie kilka chwil przed dźwiękiem minutnika.

W przypadku biszkopta bez dodatku proszku do pieczenia, istnieje przekonanie, że powinno się rzucić świeżo upieczonym, jeszcze w blaszce, z wysokości ok 40-50cm, by pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza, które są odpowiedzialne za wyrastanie ciasta. Tutaj jednak nie jest to konieczne i ten krok możemy spokojnie pominąć.

Jakie dodatki do ciast biszkoptowych najbardziej się sprawdzają?

Mając na uwadze wykończenie ciasta biszkoptowego, warto sięgnąć po kremy śmietanowe, które są dostępne w naszej ofercie, a także dodatki, z których możesz przygotować inny, ulubiony krem – np. różne smaki budyniu, galaretki czy kropelki czekolady z linii La Chocolatiere.

Wyjątkowe desery stworzysz nie tylko w okrągłej formie! Puść wodze fantazji i wykorzystaj do tego wszelkie kieliszki, kubeczki oraz pucharki, które sprawią, że całość nabierze oryginalnego wyglądu i charakteru. Wykorzystaj owoce – zarówno świeże, mrożone jak i te w puszkach. Mieszaj smaki, nie bój się oryginalnych połączeń!

Niech powyższe wypieki staną się dla Ciebie inspiracją, a wskazówki tu umieszczone motywacją do podjęcia cukierniczych poczynań!