fbpx
Ciasto czekoladowe z mascarpone - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto czekoladowe z mascarpone
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Krem:

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Gorzką czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw do ostygnięcia.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj ostudzoną masę czekoladową, mieszając delikatnie. Następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

KROK 3: Przelej ciasto do okrągłej formy (o średnicy ok. 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

KROK 4: W tym czasie przygotuj krem mascarpone. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie delikatnie wmieszaj serek mascarpone, starając się nie wybić zbyt mocno powietrza ze śmietany.

KROK 5: Ostudzone ciasto przekrój na pół, aby otrzymać dwie blaty. Dolny blat ułóż na talerzu, na nim rozprowadź połowę kremu mascarpone. Przykryj drugim blatem i na wierzchu oraz po bokach ciasta rozprowadź pozostały krem. Na koniec udekoruj wierzch ciasta świeżymi truskawkami.

Ciasto czekoladowe z mascarpone

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+