fbpx
Baranek wielkanocny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Baranek wielkanocny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 90

Składniki

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • rodzynki lub kawałki czekolady do zrobienia oczu

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu ciasta.

KROK 2: W dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

KROK 3: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut, aż ciasto będzie złote i suchy patyczek wyjęty z ciasta będzie czysty.

KROK 5: Po upieczeniu ostudź baranka w formie na około 10 minut, a następnie delikatnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem, aby uzyskać efekt "owczej wełny". Użyj rodzynek lub kawałków czekolady, aby zrobić oczy.

Baranek wielkanocny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+