fbpx

PRZEPIS OD COSSIEGOTUJE

Babka drożdżowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka drożdżowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Przygotowanie

KROK 1: Mleko delikatnie podgrzej. Drożdże pokrusz do miski, dodaj mleko, cukier oraz 20 g mąki pszennej. Gotowy rozczyn odstaw na 15 minut.

KROK 2: Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą część cukru, dodaj rozczyn, jajka oraz rozpuszczone masło. Ciasto możesz zagnieść ręcznie lub robotem planetarnym. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę.

KROK 3: Wyrośnięte ciasto zagnieć ręką i dodaj rodzynki. Przełóż do formy silikonowej na babkę o wymiarach około 28 cm i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

KROK 4: Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut.

KROK 5: Upieczoną babkę ostudź. Udekoruj polewą czekoladową, migdałami w płatkach, skórką pomarańczową oraz rodzynkami.

Babka drożdżowa - Delektujemy.pl

Babka drożdżowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+