fbpx
Ciasto pistacjowe z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto pistacjowe z malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 75

Składniki

Biszkopt:

Krem:

  • 150 g kremu pistacjowego bez cukru
  • 250 g mascarpone
  • 400 g gęstej śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 100 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 100 ml słabej herbaty z cytryną
  • 300 g świeżych malin
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Przygotowanie

KROK 1: Biszkopt przygotuj według przepisu na opakowaniu – wszystkie składniki zmiksuj, wylej do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w 180 stopniach C przez 45 min. Gotowy biszkopt wystudź, jeśli środek wyrósł mocniej, niż brzegi, to zetnij nożem wierzch tak, aby wyrównać powierzchnię. Następnie zaparz słabą herbatę z cytryną i wystudź napój.

KROK 2: Przygotuj krem: żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, uważając, by nie pozostały grudki. Wystudź do temperatury pokojowej. Mascarpone, cukier i krem pistacjowy umieść w misce i miksuj na gładką masę, następnie dodaj śmietankę i miksuj, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta.  Na koniec, ciągle miksując, wlej żelatynę.

KROK 3: W tortownicy ułóż biszkopt i nasącz go herbatą. Na cieście wyłóż maliny, a następnie wylej masę pistacjową. Włóż do lodówki na min. 2 godziny. Gotowe ciasto posyp posiekanymi pistacjami.

Ciasto pistacjowe z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Gabriela

20-05-2024

Ocena:

Super wypieki

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+