fbpx
Babka majonezowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka majonezowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj majonez i mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 3: Stopniowo dodawaj gorącą wodę i ekstrakt waniliowy, mieszając ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna być jednolita i bez grudek.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce. Po wystudzeniu możesz udekorować babkę lukrem białym i czekoladowymi jajkami. 

Babka majonezowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+