fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort cytrynowy - mini wersja - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort cytrynowy - mini wersja
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej

Krem:

  • 2 galaretki cytrynowe Delecta
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml + 400 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 200 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny ( poncz )
  • plasterki cytryny i zest do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Jajka ubij z cukrem na jasny krem. Dodaj w 3 partiach mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy z papierem do pieczenia o wym. 25 x 35. Wstaw forme do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piecz Ok. 25 min. 
KROK 2: Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody a drugą w 400 ml. Tę galaretkę z większą ilością wody wystudź i wstaw do lodówki do stężenia. 
KROK 3: Śmietankę ubij na półpłynnie i wlej wystudzoną galaretkę (z 200 ml wody). Jeśli masa jest rzadka to wstaw ją na chwile do lodówki. 
KROK 4: Z biszkoptu wytnij krążki o średnicy Ok. 8 cm i naponczuj je słodką wodą z sokiem cytrynowym. 
KROK 5: Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę. Część dodaj do kremu, a cześć zostaw do dekoracji. Krem wyłóż między biszkopty. Jeśli masz folię rantową lub ranty cukiernicze to warto je wykorzystać. ☺️ 
KROK 6: Torciki udekoruj galaretką i plastrami pomarańczy. Na wierzchu zrób też różyczki z kremu dookoła deseru. Przyda Ci się tutaj rękaw cukierniczy. 

Tort cytrynowy - mini wersja

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+