Świąteczne pomysły Na słodkości od serca

Najlepsze prezenty to takie, które możesz ofiarować prosto z serca. Własnoręcznie ozdobiony pierniczek dla bliskiej osoby albo wspaniałe ciasto, którym sprawisz niespodziankę rodzinie. Dzielimy się z Wami pomysłami na wszystkie te słodkie chwile, które łączą i sprawią, że każde święta będą wyjątkowe.

Poznaj nasze Świąteczne produkty

Przepisyświąteczne

Brownie z piankami marshamllow
Moc czekolady zamknięta w cieście brownie. Dodatek pianek marshma...
Chatka z piernika
Bez pierników nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Zwłaszcza t...
Choinka z piernikowych bułeczek
Choinkę nie tylko można udekorować bombkami czy pierniczkami. Moż...
Deser pierniczkowy z bitą śmietaną
Święta bez pierniczków? Nie ma mowy! Warto jednak spróbować waria...
Domowe czekolady z pierniczkami i posypkami
Chcesz mieć swoją, własnoręcznie przygotowaną czekoladę? Nic pros...
Kolorowe łyżeczki
Żeby na stole było kolorowo i zabawnie, przygotujemy kolorowe łyż...
Krok po kroku: Pierniczki z bałwankami marshmallows
Z mieszanki do wypieku domowego ciasta przygotowujemy ciasto na P...
Kruche "Listy do Mikołaja"
Piszecie listy do Świętego Mikołaja? Warto, a nuż przyniesie wyma...
Mini-torciki piernikowe z żurawiną
Nietypowe rozwiązanie na klasyczny smak piernika - mini-torciki r...
Brownie z piankami marshamllow
Moc czekolady zamknięta w cieście brownie. Dodatek pianek marshmallow sprawi, że brownie będzie idealne na świąteczny stół.
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta Brownie Delecta
  • 75 g masła
  • 150 g oleju
  • 4 jaja
  • 100 g pianek marshmallow
  • 9-12 herbatników maślanych
Przygotowanie:
  1. Olej, 3 jaja i zawartość torebki z ciastem brownie miksujemy przez około 4 minuty.
  2. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut.
  3. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy ciasto i układamy na nim warstwę herbatników, układając je jeden przy drugim.
  4. W międzyczasie mieszamy zawartość torebki z masą z rozpuszczonym i przestudzonym masłem i 1 jajem.
  5. Po 25 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy warstwę masy a na nią pianki marshmallow.
  6. Pieczemy kolejne 12 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto studzimy, aby nieco stężało.
Efekt wow? Zdecydowanie! Komu dodatkowy kawałek? Spieszcie się, bo może zabraknąć 😊
Chatka z piernika
Bez pierników nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia. Zwłaszcza takich w wyjątkowej, przepysznej formie domowego piernika.
  1. Miód i 50 g masła umieszczamy w kąpieli wodnej - w misce położonej na garnku z gotującą się wodą.
  2. Sypkie składniki czyli: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier brązowy mieszamy ze sobą.
  3. Następnie dodajemy jajo oraz miód połączony z masłem i mieszamy całość płaskim mieszadłem do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
  4. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (z termoobiegiem).
  6. Szablon chatki z piernika drukujemy z tego linku i wycinamy poszczególne elementy.
  7. Po wyjęciu z lodówki schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na nim poszczególne elementy chatki.
  8. Nożem wycinamy z ciasta kontury domku, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut.
  9. Z resztek ciasta wycinamy dowolnymi foremkami pierniczki, które wykorzystane zostaną do dekoracji chatki i "otoczenia" (wybraliśmy konika na biegunach, piernikowego ludzika i św. Mikołaja).
  10. Lukier przygotowujemy według sposobu opisanego tu. Lukier powinien być gęsty i powinno być go sporo. Na końcu odkładamy 2 łyżki do miseczki i dosypujemy do niego herbatę matcha, aby zabarwić lukier na zielono.
  11. Upieczone ściany i dach chatki dekorujemy według uznania za pomocą polewy, zielonego lukru, pisaków XXL i ulubionych posypek Delecta, a następnie sklejamy za pomocą białego lukru.
  12. Chatkę wykańczamy dodatkowymi dekoracjami: wstążeczkami, laskami cynamonu i pierniczkami oraz ulubionym pikiem.
Jeśli zadanie wydaje Wam się trudne - poproście o pomoc któregoś z domowników! Przepis krok po kroku opisaliśmy tu. To nie tylko piękna i smaczna dekoracja, ale także miły świąteczny upominek. Na pewno spodoba się - i zasmakuje - zwłaszcza najmłodszym!
Choinka z piernikowych bułeczek
Choinkę nie tylko można udekorować bombkami czy pierniczkami. Można też choinkę wypiec w formie bułeczek cynamonowych. Dodatkowo będzie to super dekoracja.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (170°C przez 5 minut).
  2. Studzimy, usuwamy skórki a następnie mielimy maszynką lub bardzo drobno rozdrabniamy w moździerzu.
  3. Masło rozpuszczamy, przelewamy do misy miksera, dodajemy jaja, mąkę, wodę, zmielone orzechy oraz ½ torebki opakowania ciasta Piernik Duża blacha.
  4. Miksujemy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ręką.
  5. Ciasto powinno mieć konsystencję twardą, podatną na formowanie. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.
  6. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  7. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 10 równych części.
  8. Z każdej części robimy długi wałek, a następnie zwijamy go w “ślimaczka”.
  9. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem i układamy na niej ślimaczki w kształt choinki.
  10. Pieczemy około 45 minut w 170°C.
  11. Wystudzoną choinkę sypiemy cukrem pudrem lub cukrem z wanilią.
Z takich cynamonowych bułeczek można przygotować każdy kształt 😊 Choinka na pewno będzie wyjątkowym ciastem na świątecznym stole.
Deser pierniczkowy z bitą śmietaną
Święta bez pierniczków? Nie ma mowy! Warto jednak spróbować wariacji - pierniczków w pucharkach, w wersji deserowej.
  1. Ciasto przygotowujemy na 24 h przed wypiekiem.
  2. Miód i masło roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy miksujemy, a następnie dodajemy jajko oraz miód z masłem i ucieramy na sprężystą masę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 h.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy kilkanaście pierniczków do dekoracji, a resztę pieczemy w całości do pokruszenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
  6. W misce mieszamy budyń z cukrem cynamonowym i 1 szklanką mleka, a resztę mleka podgrzewamy w garnku.
  7. Do mleka dolewamy masę budyniową i mieszamy, aż zgęstnieje.
  8. Ugotowany budyń przykrywamy ściśle folią spożywczą i studzimy.
  9. W innej misce ubijamy na sztywno śmietanę, a gdy będzie gotowa - dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksując całość na wolnych obrotach.
  10. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Piernikowy blat kruszymy na mniejsze kawałki.
  11. Śliwki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami.
  12. Do pucharków nakładamy warstwami naprzemiennie pokruszone ciasteczka ze śliwkami, masę śmietankową i masę krówkową.
  13. Wierzch dekorujemy pierniczkami w różnych kształtach.
  14. W gotowych deserach umieszczamy piki.
Uwaga - w pucharkach bardzo szybko można zobaczyć dno, bo deser znika błyskawicznie. :)
Domowe czekolady z pierniczkami i posypkami
Chcesz mieć swoją, własnoręcznie przygotowaną czekoladę? Nic prostszego! Sprawdź nasze inspiracje.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Czekolady do dekoracji rozpuszczamy zalewając opakowanie gorącą wodą, czekamy kilka minut, aż się rozpuszczą i przelewamy je do silikonowych foremek silikonowych.
  2. Na powierzchni każdej czekolady rozsypujemy posypki, marshmallows i pierniczki.
  3. Czekolady odstawiamy do zastygnięcia.
Idealna na Boże Narodzenie, z dodatkiem pierniczków, posypek i pianek domowa czekolada. Skusisz się?
Kolorowe łyżeczki
Żeby na stole było kolorowo i zabawnie, przygotujemy kolorowe łyżeczki. Środek wypełniony ulubioną czekoladą, dodane posypki to szał na świątecznym stole i nie tylko.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy dużo kolorowych łyżeczek wielokrotnego użytku.
  2. Czekolady dekoracyjne rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu, wyciskamy na łyżeczki i dekorujemy cukrowymi posypkami Delecta.
  3. Można też udekorować łyżeczki pisakiem XXL Delecta.
Ulubione posypki, kolorowe, do tego czekolada i super łyżeczki gotowe. Idealne na spotkanie rodzinne czy imprezę dla dzieciaków.
Krok po kroku: Pierniczki z bałwankami marshmallows
Krok 1
Krok Z mieszanki do wypieku domowego ciasta przygotowujemy ciasto na Pierniczki Delecta.
Krok 2
Krok Wycinamy foremką okrągłe pierniczki i pieczemy. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
Krok 3
Krok Fajnym Pisakiem XXL rysujemy podstawę i wypełniamy ją lukrem królewskim.
Krok 4
Krok Na niezastygniętej lukrze stawiamy marshmallows.
Krok 5
Krok Pianki również pokrywamy lukrem królewskim.
Krok 6
Krok Z suszonych śliwek kształtujemy bałwankom rączki.
Krok 7
Krok Rozgrzanym Fajnym Pisakiem XXL dorabiamy czerwone noski.
Krok 8
Krok Innymi kolorami Fajnych Pisaków dorabiany inne ozdoby.
Krok 9
Krok Zjadamy bałwanki ze smakiem!
Kruche "Listy do Mikołaja"
Piszecie listy do Świętego Mikołaja? Warto, a nuż przyniesie wymarzony prezent 😊 Warto też zostawić dla niego pyszne ciasteczka ze szklanką mleka. Mikołaj na pewno się ucieszy 😊
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Ciasto kruche przygotowujemy zgodnie z instrukcją, mieszając zawartość opakowania z masłem i jajkiem. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 min.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką.
  3. Z ciasta wycinamy prostokąty o wymiarach 6x8 cm. W każdym z prostokątów wycinamy przy pomocy rureczki otwór w rogu ciasteczka.
  4. Przygotowane ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, zwracając uwagę na odstępy pomiędzy prostokątami.
  5. Pieczemy w 180°C przez 20 min.
  6. Wystudzone elementy oblewamy przygotowaną zgodnie z instrukcją fajną polewą Delecta, a po wstępnym zastygnięciu, dekorujemy fajnymi pisakami Delecta, tworząc list do Mikołaja.
  7. Ciasteczka układamy na szklance mleka ze słomką.
Czekając na Świętego Mikołaja przygotowujemy dla niego pyszne ciasteczka kruche. Podane na szklance mleka, z dodanymi życzeniami na pewno mu się spodobają. A nuż wpadnie extra prezent 😊
Mini-torciki piernikowe z żurawiną
Nietypowe rozwiązanie na klasyczny smak piernika - mini-torciki robią się same!
  1. Z alkoholu i soku przygotowujemy poncz, w którym przez noc moczymy żurawinę.
  2. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  3. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy przez około 4 minuty.
  4. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach około 25 x 35 cm.
  5. Wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180ºC (bez termoobiegu) około 45−50 minut.
  6. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  7. Budyń rozprowadzamy w szklance mleka z dodatkiem cukru cynamonowego, a resztę mleka gotujemy. Następnie budyń dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do zgęstnienia.
  8. Wystudzony budyń mieszamy na średnich obrotach z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem.
  9. Żurawinę odcedzamy od ponczu i dodajemy do masy.
  10. Ponczem nasączamy ciasto piernikowe, a następnie za pomocą metalowych obręczy wycinamy z ciasta koła.
  11. Składamy mini-torciki, przekładając warstwę ciasta masą oraz powidłami.
  12. Wierzch torcików dekorujemy bakaliami.
  13. Gotowe torciki uzupełniamy pikiem.
Szybkie i bardzo smaczne torciki to dobry pomysł na przekąskę dla gości w czasie Bożego Narodzenia. Znikną zdecydowanie za szybko!
Pierniczki Aniołki z konfiturą
Czy Boże Narodzenie może obyć się bez pierniczków? Oczywiście, że nie! Nasza rodzinka aniołków w tym roku zaskakuje i proponuje pyszne, chrupiące i pachnące korzennymi przyprawami ciasteczka z konfiturą.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy ciasto na pierniczki wg instrukcji z opakowania, mieszając zawartość opakowania z jajem i masłem (masło w pokojowej temperaturze).
  2. Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek dostępnych w opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się foremki z aniołkiem z gwiazdką i sercem.
  4. W połowie przygotowanych pierniczków, przy pomocy noża wykrawamy otwory w kształcie gwiazdek lub serduszek.
  5. Tak przygotowane aniołki przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  6. Pieczemy przez 10-13 min. w temp 170°C.
  7. Po wystudzeniu przekładamy aniołki konfiturą, umieszczając na dole pierniczek bez otworu, na górze ten z otworem.
  8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Piękne, kruche pierniczki z niespodzianką w środku to super propozycja na święta. Ale czy dotrwają? Może lepiej upiec 2 porcje 😊
Pierniczki udekorowane bakaliami
Czy istnieje coś lepszego od gorącej herbaty i pierniczka? Tak! Talerz pierniczków udekorowanymi bakaliami i czekoladą.
  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
  3. Mąkę łączymy z miodem, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką koła.
  5. Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
  6. Daktyle, śliwki i żurawinę kroimy w cienkie plasterki, a orzechy siekamy.
  7. Opakowanie z polewą wkładamy do kąpieli wodnej, odcinam rożek i ostrożnie polewamy nią upieczone pierniki.
  8. Wierzch ciasteczek posypujemy ulubionymi bakaliami.
  9. Dekorujemy pikiem.
Z takimi pierniczkami od razu można poczuć zapach Świąt.
Pierniczkowe grzybki z kremem budyniowym
Zabawa formą w kuchni? Na pewno wszystkim się spodoba - wyjątkowo ciekawe są jesienne, pierniczkowe grzybki.
  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ciasto na pierniczki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję, dodając do masy jajo oraz tłuszcz.
  4. Wałkujemy powstałą masę na placek grubości około 5 mm.
  5. Następnie przygotowujemy blaszkę do muffinków.
  6. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica otworów na muffinki.
  7. Placuszki wkładamy do miejsc na babeczki, tak by powstały “miseczki”.
  8. Pieczemy przez 10-13 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Z pozostałego ciasta formujemy nóżki grzybków i również pieczemy 10-13 minut.
  10. Upieczone „miseczki” i nóżki studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
  11. Przygotowujemy budyń, mieszając go z mlekiem, po czym studzimy gęstą masę do temperatury pokojowej.
  12. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wody.
  13. Następnie budyń miksujemy z masłem, dodając cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
  14. Upieczone kapelusze oblewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie, następnie nadziewamy je kremem i wtykamy upieczone nóżki.
  15. Na koniec dekorujemy okolicznościowym pikiem.
Podczas pieczenia warto zaprosić do pomocy  najmłodszych - takie ciasteczka to pyszna zabawa i smaczny deser!
Pierniczkowy box świąteczny
Małe gesty to część świąt. Podaruj box pierniczkowy z dekoracjami na prezent i spraw magię świąt.
  1. Wypiecz pierniczki wg przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotuj pudełko, wyłóż kolorowym papierem.
  3. Gotowe pierniczki, czekolady do dekoracji, posypki umieść w dekoracyjnym pudełku.
  4. Podaruj komuś jako prezent, aby sam mógł udekorować pierniczki.
Małe pudełeczko z niespodzianką ucieszy każdego. Spędź z bliskimi chwile, udekoruj pierniczki i delektuj się wspólnie spędzonym czasem.
Piernikowe bałwanki na patyku
Jak brakuje śniegu to nie ma się co martwić 😊 Można przygotować bałwanki z ciasta na pierniczki, pokolorować czekoladą do dekoracji i posypkami 😊 Fajne są 😊
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z jajkiem i masłem.
  2. Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  3. Rozwałkowujemy i wycinamy koła w 3 rozmiarach - po 3 na każdego bałwanka.
  4. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na niej przyklejamy koła do patyczków, tworząc bałwanki.
  5. Pieczemy w temperaturze 170°C około 15 minut.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy bałwanki, najpierw oblewając polewą a następnie posypkami i pisakami.
Wielki plus jest taki, że każdego bałwanka możemy zrobić w innym kolorze, z inną minką czy inną ozdobą 😊 Zabawy mnóstwo a pychota na końcu z jedzenia.
Piernikowe lolipopsy
Własnoręcznie stworzone lolipopsy są ostatnio bardzo popularne. Mamy zimę, więc czas na ich świąteczną wersję!
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczoną i wystudzoną margarynę miksujemy z wodą, jajami i mieszanką do wypieku domowego piernika.
  3. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 45-50 minut. Stan piernika sprawdzamy patyczkiem.
  5. Z wystudzonego piernika wycinamy foremką choinki lub po prostu trójkąty.
  6. Do każdej „choinki” wbijamy patyczek.
  7. Rozpuszczamy w gorącej wodzie polewę smak czekoladowy Delecta. Polewamy nią pierniki.
  8. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
  9. Gdy polewa ostygnie, dekorujemy choinki Fajnymi Pisakami i Decoradą.
Piernikowe choinki na patyku można od razu zabrać w drogę! To wygodny i świąteczny sposób na zabranie słodkości ze sobą.
Piernikowe sówki
Moc atrakcji na Boże Narodzenie to podstawa. My polecamy przygotować piernikowe zwierzaki np. sówki 😊 Od razu dzieciakom uśmiech się pojawia.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Przygotowujemy ciasto piernik Duża Blacha wg instrukcji na opakowaniu: rozpuszczamy margarynę, studzimy, przelewamy do misy miksera, dodajemy jaja, wodę i ½ zawartości torebki.
  3. Miksujemy na jednolitą masę, przekładamy do formy.
  4. Pieczemy w 170°C około 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Ciasto studzimy a następnie wykonujemy dekorację.
  6. Kroimy na równe kawałki ciasto, rozpuszczamy czekoladę do dekoracji Delecta umieszczając torebkę w ciepłej wodzie na 5 minut.
  7. Czekoladą oblewamy każdy kawałek ciasta.
  8. Następnie każdy kawałek obsypujemy płatkami czekoladowymi Decorada.
  9. Za pomocą Fajnych pisaków rysujemy na każdym kawałku oczka sówki, a z posypki Romantyczne Chwile wybieramy czerwone serduszka i przyklejamy jako nosek.
Takie i nie tylko zwierzątka i ptaki przygotujesz z naszymi posypkami Delecta. Wybierz ulubione i spróbuj przygotować fajne ciastka na święta i nie tylko.
Puzzle w kształcie choinki
Boże Narodzenie to idealny moment na zorganizowanie wspólnego pieczenia z dziećmi. Kiedy pokażecie im kolorową choinkę w kształcie puzzli, od razu zabawa rusza 😊
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy ciasto na pierniczki wg instrukcji na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z jajem i masłem (masło w pokojowej temperaturze).
  2. Zagniecione ciasto dzielimy na pół i obie części odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  3. Do przepisu potrzebujemy tylko jedną z porcji ciasta. Drugą wykorzystamy do przygotowania np. dekorowanych pierniczków czy drugiej choinki.
  4. Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką.
  5. Przy pomocy noża, wycinamy na całej powierzchni kształt choinki, a następnie wewnątrz niej, łączenia puzzli. Dla ułatwienia, można przygotować wcześniej papierowy szablon i odwzorować go na płacie ciasta.
  6. Tak przygotowane puzzle przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i pieczemy 10-13 min w 170°C.
  7. Wystudzone elementy oblewamy przygotowaną zgodnie z instrukcją fajną polewą, a po wstępnym zastygnięciu, dekorujemy fajnymi pisakami i cukrowymi posypkami.
Super fajna, zielona choinka, chrupiąca z pierniczków to idealny sposób na nowoczesne i angażujące zajęcia dla Ciebie i Twoich bliskich.
Rodzina Aniołków piernikowych
Rodzina Aniołków w komplecie 😊 Możecie przygotować pierniczkową rodzinkę, udekorować i podarować w prezencie 😊
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz.
  2. Całość zagniatamy do gładkiej masy.
  3. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min.
  4. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
  6. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę.
  7. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką.
  8. Wykrawamy pierniczki foremką i wyciskamy wzór.
  9. Układamy na przygotowanej blasze.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 10−13 min.
  11. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
  12. Upieczone pierniczki dekoruj Fajnymi Pisakami XXL Delecta.
Teraz trudna decyzja czy podarujemy komuś pierniczki czy sami zjemy? Nic się nie stanie, zawsze można przygotować pierniczki jeszcze raz 😊
Świąteczne ciasteczka z cukrem cynamonowym
Boże Narodzenie to zapach cynamonu i wypieków. Kruche ciasteczka przywołają te wspomnienia magicznych spotkań w gronie rodziny.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy ciasto kruche, mieszając zawartość opakowania z masłem, cukrem cynamonowym i jajkiem. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 min.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką. W cieście wykrawamy dowolne kształty.
  3. Przygotowane ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, zwracając uwagę na odstępy pomiędzy ciastkami i pieczemy w 180°C. przez 20 min.
  4. Wystudzone elementy oblewamy przygotowaną zgodnie z instrukcją fajną polewą Delecta, a po wstępnym zastygnięciu, dekorujemy fajnymi pisakami, tworząc dowolne wzory.
  5. Odkładamy do zastygnięcia polewy i pisaków.
Dekorowanie kruchych ciasteczek to zabawa na 102, zarówno dla dzieciaków jak i dorosłych. Połączcie wypieki i dekoracje z rodzinnymi chwilami, które sprawią, że te święta nabiorą rumieńców.  
Świąteczne ciasto konfetti
Konfetti cake to super pomysł na Boże Narodzenie. Dodatki posypek i pisaków to idealne wykończenie tej pychoty.
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Blaszkę wyłożyć papierem.
  2. Zawartość torebki umieszczamy w misie miksera, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, jajo i pół opakowania posypki Dekoracyjny Mix.
  3. Zagniatamy ręcznie lub płaskim mieszadłem, aż składniki się połączą, odkładamy do lodówki na 15 minut.
  4. Z ciasta odkrawamy ¼ .
  5. Resztę rozwałkowujemy nadając kształt koła,  przekładamy do blaszki.
  6. Z pozostałej części ciasta tworzymy dwa długie wałki i skręcamy je ze sobą, a następnie wykańczamy brzeg ciasta.
  7. Jeśli zostanie nieco ciasta, wycinamy z niego świąteczne kształty i przyklejamy na wierzch placka.
  8. Przed pieczeniem ciasto sypiemy resztą posypek a dodane na wierzch kształty oznaczamy Fajnym pisakiem XXL.
  9. Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180°C.
Pyszne, kruche ciasto z dodatkiem kolorowych posypek to super pomysł na świąteczne stoły. Kto się skusi?
Świąteczne piernikowe Aniołki
Rodzinka Aniołków czeka na wypieczenie i dekoracje 😊 Przygotuj ulubione pisaki, polewy i do dzieła!
Składniki:
Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy ciasto na pierniczki wg przepisu na opakowaniu.
  2. Wypiekamy ciasteczka i następnie studzimy.
  3. Dekorujemy Fajnymi pisakami i polewami XXL Delecta.
Jak podzielicie się dekorowaniem rodzinki Aniołków? Biały brzuszek? Zielone serduszko? Wyobraźnio do dzieła!

Ozdoby świątecznezrób je sam

DIY: Choinka w wazonie
Do przygotowania choinki w wazonie potrzebujemy: kilku więks...
DIY: Choinka z pierników
Do przygotowania choinki z pierników potrzebne są: 1 opakowa...
DIY: Girlanda z pierników
Do przygotowania girlandy potrzebujemy: 12 pierniczków Delec...
DIY: Choinka w wazonie
Do przygotowania choinki w wazonie potrzebujemy:
  • kilku większych gałązek jodły
  • dużego wazonu lub słoik
  • 1 opakowanie pierniczków Delecta
  • czerwonej, wąskiej, błyszczącej wstążki
  • ulubionych bombek choinkowych
  • światełek ledowych na baterie.
Tworzenie choinki w wazonie rozpoczynamy od wybrania odpowiedniego miejsca, w którym stanie eko-drzewko. Następnie przygotowujemy pierniczki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed upieczeniem, w połowie wysokości pierniczka, wycinamy za pomocą plastikowej słomki do napojów dziurkę i wstawiamy pierniczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) na 12 minut. Studzimy pierniczki i przez dziurkę przewlekamy wstążkę. Na stole w rogu pokoju stawiamy wazon i napełniamy go wodą. W wazonie układamy gałązki jodły, formujemy je i przewiązujemy u nasady wstążką. Gałązki choinki ozdabiamy ulubionymi bombkami, pierniczkami, pozostałą wstążką oraz światełkami ledowymi. Pozostaje uzupełnić choinkę o prezenty!  
DIY: Choinka z pierników
Do przygotowania choinki z pierników potrzebne są: Przygotowanie ozdoby na stół w postaci choinki z pierniczków zaczynamy od upieczenia pierniczków według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy 4 rozmiary gwiazdek. Pierniczki wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy pierniczki do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier królewski z tego przepisu i przystępujemy do składania choinki. Na drewnianej desce układamy największą gwiazdkę, którą smarujemy z wierzchu lukrem. Nakładamy kolejną warstwę i powtarzamy poprzedni krok aż do momentu, gdy na czubku choinki ułożymy najmniejszą gwiazdkę. Ozdobę wykańczamy oprószając choinkę słodkim "śniegiem" - cukrem pudrem.  
DIY: Girlanda z pierników
Do przygotowania girlandy potrzebujemy:
  • 12 pierniczków Delecta w dwóch różnych kształtach (ludziki i gwiazdki)
  • atłasowej, czerwonej wstążki - około 2 m
Przy okazji pieczenia pierniczków Delecta odkładamy połowę ciasta i wykrawamy 12 ciasteczek w dwóch różnych kształtach. Przed upieczeniem, w połowie wysokości pierniczka, wycinamy za pomocą plastikowej słomki do napojów dwie dziurki i wstawiamy pierniczki do piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu pierniczki studzimy, układamy kształty naprzemiennie i przewlekamy przez nie atłasową wstążkę tak, aby była widoczna z przodu pierniczka, pomiędzy dziurkami. Girlandą ozdabiamy komodę lub choinkę. To wyjątkowa - i pyszna - dekoracja domu na Święta.
DIY: Pieczony wieniec z pierniczków
Aby przygotować wieniec z pierniczków musimy przygotować:
  • opakowanie pierniczków Delecta
  • foremki gwiazdki
  • foremki dużej gwiazdy
  • płytki talerz
  • ołówek
  • blaszkę z wyposażenia piekarnika
  • papier do pieczenia
  • wstążki lub kokardy.
Przygotowywany wieniec będzie w całości upieczony z pierniczków, dlatego w pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5-2 cm i wycinamy duże gwiazdki oraz kilka małych, którymi udekorujemy wierzch wieńca. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem okrąg. Na powierzchni okręgu układamy gwiazdki, zachodzące na siebie i lekko przyciskamy, aby gwiazdki się scaliły. Układamy 2-3 warstwy dużych gwiazdek, a wierzch dekorujemy kilkoma mniejszymi pierniczkami. Wieniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy 15-20 minut czuwając, aby wieniec nie zarumienił się zbyt mocno. Gotowy wieniec układamy na stole lub przyozdabiamy wstążką. Pachnąca i piękna dekoracja w formie wieńca sprawdzi się na wigilijnym stole - ciężko będzie się powstrzymać przed jego zjedzeniem! :)
DIY: Piernikowa granola na prezent
Do piernikowej granoli na prezent potrzebujemy:
  • opakowania pierniczków Delecta lub pierniczków, które zostaną po innych dekoracjach :)
  • ozdobnego słoika
  • ozdobnej wstążki
  • kawałka materiału z motywem świątecznym
  • składników na granolę
Podstawą granoli na prezent będą pierniczki, które pieczemy według przepisu na opakowaniu, a następnie wystudzone trzemy na tarce o grubych oczkach. Granolę przygotowujemy na przykład według tego przepisu. Upieczoną granolę mieszamy z tartymi piernikami, umieszczamy całość w ozdobnym słoiku i przyozdabiamy wierzch świątecznym materiałem i wstążką. Jak myślicie, czy taki prezent sprawdzi się pod choinką? To na pewno nietypowy, ale i pyszny pomysł!
DIY: Prezenty dekorowane pierniczkami
Do przygotowania prezentów dekorowanych pierniczkami potrzebujemy:
  • opakowania pierniczków Delecta,
  • świątecznych papierów do pakowania prezentów,
  • nożyczek,
  • taśmy klejącej,
  • wąskiej wstążki w wybranym kolorze.
Dekoracje świątecznych prezentów nie obejdą się bez pierniczków, dlatego zanim zaczniemy je pakować - przygotowujemy pierniczki według przepisu na opakowaniu. Przed upieczeniem, za pomocą słomki do napojów robimy w każdym dwie dziurki, aby przewlec przez nie wstążkę. Pudełeczka z prezentami pakujemy w papier do pakowania. Przez dziurki w pierniczkach przewlekamy wstążkę i zawiązujemy ją wokół pudełka, wykańczając dekorację kokardą. Podwójna przyjemność - nie dość, że niespodzianka, to jaka pyszna!
DIY: Świąteczny wieniec na stół
Do wykonania świątecznego stroika potrzebujemy:
  • gotowego wieńca z jodły
  • kwiatu amarylisa
  • opakowania pierniczków Delecta lub pierniczków, które zostaną po innych dekoracjach :)
  • 2 pomarańczy
  • owocu granatu
  • ozdobnej wstążki
  • 3 drewnianych, ozdobnych gwiazdek
  • patyczków do szaszłyków
  • szyszek
  • kory cynamonu
  • czerwonej, wąskiej tasiemki
Zaczynamy od pierniczków, które przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przed upieczeniem, za pomocą słomki do napojów robimy w każdym dziurkę, aby przewlec przez nią wstążkę. Wieniec z jodły ozdabiamy szyszkami, korą cynamonu i zawieszonymi na wstążeczce pierniczkami. Pomarańcze i przepołowiony granat nabijamy na patyczki do szaszłyków i wbijamy owoce pomiędzy dekoracje. W centralnym punkcie stroika przywiązujemy kwiat amarylisa. Na koniec ozdabiamy wieniec drewnianymi ozdobami i oplatamy go ozdobną tasiemką. Pozostaje tylko nakryć stół świątecznym obrusem i... z niecierpliwością czekać na pierwszą gwiazdkę!    
DIY: Wieniec na drzwi
Do przygotowania wieńca na drzwi potrzebujemy:
  • 2-3 gałązki jodły
  • złotych gałązek z mikołajowej "rózgi"
  • nitki lub sznurka w neutralnym kolorze
  • 12 pierniczków w różnych kształtach
  • suszonych owoców (jabłek, plasterków pomarańczy, głogu)
  • kory cynamonu
  • materiałowej kokardy
  • szpulki czerwonej wstążki (około 1 cm grubości)
Przy okazji pieczenia pierniczków Delecta odkładamy połowę ciasta i wykrawamy 12 ciasteczek w różnych kształtach. Przed upieczeniem na górze pierniczka wycinamy za pomocą plastikowej słomki do napojów dziurkę i wstawiamy pierniczki do piekarnika na 12 minut. Gałązki formujemy w kształt wieńca za pomocą sznurka lub drucika. Pierniczki, korę cynamonu oraz suszone owoce przewiązujemy wstążeczką i przywiązujemy do wieńca. Na koniec dowiązujemy na dole wieńca kokardę. Wieniec wykańczamy dowiązując symetrycznie, w dwóch miejscach na górze wstążkę do zawieszenia. Wieniec pięknie prezentuje się na drzwiach wejściowych oraz wewnętrznych. Wszyscy goście zauważą, że panuje już świąteczny nastrój.
Krok po kroku: Pierniczkowe zawieszki do prezentów
Krok 1
Krok 2
Krok Wycinamy foremkami świąteczne wzory. Pieczemy pierniczki wg instrukcji na opakowaniu.
Krok 3
Krok Ozdabiamy dowolnie pierniczki : Fajnym Pisakiem XXL Fajnymi Pisakami XXL Delecta. Pisaki zanurzamy w całości w gorącej wodzie na 1 min. Kilka razy ugniatamy tubkę do uzyskania jednolitej struktury.
Krok 4
Krok Przez dziurkę przeciągamy świąteczne sznureczki.
Krok 5
Krok Wykorzystujemy pierniczki jako ozdobę na choinkę lub zawieszki do prezentów.
KONKURS

Najsłodsza kartka świąteczna

WEŹ UDZIAŁ I WYGRAJ
DO WYGRANIA 100 ZESTAWÓW ŚWIĄTECZNYCH
SŁODKOŚCI OD MARKI DELECTA

KONKURS ZAKOŃCZONY
Lista zwycięzców
ZOBACZ KONKURS