fbpx

Boże Narodzenie - przepisy na ciasta

Boże Narodzenie może obyć się bez śniegu i prezentów, ale piernik, makowiec i sernik są obowiązkowe! Polecamy sprawdzone przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.

Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Święta Bożego Narodzenia, to szczególny czas, w którym więcej uwagi niż zwykle poświęcamy rodzinie. Zapraszając ją do siebie, chcemy wypaść jak najlepiej. Piękna choinka, dobre humory, ale przede wszystkim smak przygotowanych potraw i dań mają zostać w pamięci jeszcze na długo. Również jadąc do kogoś, warto pomyśleć o słodkim poczęstunku, wcześniej uprzedzając gospodynię, by nadto nie szalała 🙂 Możesz wierzyć lub nie, ale jest to szalenie miłe!

Ciasta na Boże Narodzenie, jak przygotować się do świątecznego wypiekania?

Pamiętaj, że święta nie trwają zbyt długo, a przygotowane ciasta i ciasteczka najlepiej zjeść „na świeżo”. Przelicz ile osób będzie do poczęstunku, przekalkuluj ile kto może zjeść i jeśli tylko wiesz, jakie wypieki będą tymi rozchwytywanymi, to postaw właśnie na nie! Makowiec, sernik, a może piernik? Klasyka zawsze broni się sama, ale do niej warto dodać coś nietypowego, jak świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem czy tort pomarańczowo-kawowy.

Spisz potrzebne produkty, a następnie sprawdź w kuchennych szafkach, co już masz, a co koniecznie trzeba dokupić. Wszelkie dodatki do wypieków powinny mieć dobrą datę ważności, warto ją sprawdzić przeglądając spiżarnię.

Na 3 tygodnie przed świętami możesz udać się na zakupy, w których uwzględnisz produkty paczkowane, których okres przydatności jest zdecydowanie dłuższy.

Jeśli w planach masz takie ciasta na wigilię jak sernik lub desery z kremem na bazie słodkiej śmietany, pamiętaj, żeby kupić je nieco później. To samo dotyczy jajek czy świeżych owoców, które chcemy wykorzystać w cieście.

Koniecznie zrób zapas produktów marki Delecta. Zarówno gotowe mieszanki do wypieku ciast jak i kremy śmietanowe czy pozostałe artykuły dekoracyjne na pewno przydadzą się podczas bożonarodzeniowych, cukierniczych poczynań!

Kiedy zacząć pieczenie ciast na Święta?

Tutaj oczywiście musisz się kierować przede wszystkim czasem, jakim dysponujesz i tym, co chcesz zrobić. Jeśli w planach jest piernik długo dojrzewający, to za samo wyrobienie ciasta do leżakowania musisz zabrać się odpowiednio wcześniej. W przypadku tego ciasta na wigilię najlepiej w połowie listopada. Taki piernik piecz 2 tygodnie przed świętami, a przekładaj powidłami na tydzień przed podaniem. Z pierniczkami jest podobnie, z tym że ciasto nie potrzebuje leżakowania, ewentualnie kilku minut do wychłodzenia ciasta w lodówce, ale zaraz później możesz wałkować i wykrawać kształty, piec i ozdabiać, a gotowe przechowywać w szczelnym pudełku nawet na 3 tygodnie przed świętami.

Wszelkie kruche ciastka oraz makowce także możesz przygotować wcześniej. Przechowywane w kartonowym pudełku, ale bez szczelnego zamknięcia, pozostaną nadal kruche i świeże. Ciastka wypełnij kremem na 3 dni przed świętami, ale pamiętaj by później przechowywać je w chłodnym miejscu.

Wszelkie biszkopty do przełożenia ciast również możesz upiec wcześniej, a następnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, gdzie spokojnie poczekają na „dalszy ciąg”.

Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie

Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie, to oczywiście sernik i miodowiec. Zarówno pierwszy jak i drugi może w chłodzie sporo poczekać, ale nie przekraczaj 3 dni. Koniecznie też weź pod uwagę fakt, jaki wypiek dokładnie został zaplanowany i jeśli np. sernik prócz kruchego spodu i polewy będzie miał owoce – warto upiec go na ostatnią chwilę. Oczywiście nie w Wigilię, ale dzień przed będzie najrozsądniejszy, zwłaszcza jeśli nie mamy warunków, by przechowywać go w lodówce, aż do czasu konsumpcji.

Przekładanie ciast, dekorowanie oraz przygotowanie tych niewymagających użycia piekarnika zostaw na 23 grudnia. Jeśli nie będziesz szaleć, to z pewnością ciasta na wigilię będą gotowe na czas i ze wszystkim się wyrobisz.

Zostało sporo ciasta bożonarodzeniowego… i co teraz?

Święta, święta i po świętach… i o ile przed każda gospodyni chodzi ze ścierką i odgania mówiąc „Zostaw! To na święta!”, tak już w drugi dzień Świąt zaczyna się tradycyjne „Jedz, jedz, bo się zmarnuje!” Zróbmy więc tak, by nic się nie zmarnowało!

Przede wszystkim jak już wspominaliśmy – planuj z głową! Jeśli masz u siebie gości, spakuj im po kawałku ciasta na wynos. Staraj się rozdać głównie te, które mają dużo kremów i mrożenie jest niewskazane. Będą to przede wszystkim wypieki z galaretką, wszelkie bezy czy ciasta z bitą śmietaną.

Pozostałe ciasta, a nawet ciasteczka możesz pokroić i popakować do tekturowych lub plastikowych pojemników. Przechowuj je jednak nie dłużej niż 2 miesiące, a rozmrażając nie przyspieszaj tego procesu, tylko wstaw do lodówki dzień przed chęcią zjedzenia.

Smacznych i pachnących wypiekami świąt Bożego Narodzenia!