![Ciasto czekoladowo - pomarańczowe - Delektujemy.pl](https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2024/12/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe-1.jpg)
Ciasto czekoladowo - pomarańczowe
Składniki
Biszkopt:
- 6 średnich jajek, białka i żółtka osobno
- 1⅓ szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru z wanilią Delecta
- 1 niepełna szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 60 g gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach
Masa budyniowa:
- 1,5 l soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe Delecta duże 64 g
- 3 galaretki pomarańczowe Delecta
Krem:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru
- ¼ masy budyniowej z poprzedniego punktu
Dekoracja:
- 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
KROK 1: Białka ubij i zacznij dodawać powoli cukier w kilku porcjach. Następnie dodawaj żółtka po jednym, cały czas miksując. W misce wymieszaj pozostałe składniki biszkoptu i dodaj w 2 porcjach do masy jajecznej, mieszając delikatnie szpatułką.
KROK 2: Masę przelej do blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni C, piecz około 25 minut.
KROK 3: Ciasto ostudź i pokrój na 2 równe blaty.
KROK 4: Budynie rozpuść w 0,5 litra soku pomarańczowego. Resztę soku zagotuj, wlej mieszankę z budyniem i gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do studzenia.
KROK 5: Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wylej ¾ masy budyniowej, wstaw do lodówki na 1 godzinę.
KROK 6: Śmietankę ubij z cukrem i mascarpone do uzyskania gęstego kremu. ⅓ kremu odłóż na wierzch ciasta. Do reszty dodaj odłożoną masę budyniową i zmiksuj, a następnie wyłóż na ciasto i przykryj drugim biszkoptem. Wyłóż bitą śmietanę.
KROK 7: Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą.
Aga
13-12-2024
Ocena:
Piekę różne ciasta np. Ofelia liona metrowca są pyszne ciasta😘😘😉😉