fbpx
Świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 360 g mąki
  • 6 plastrów ananasa
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka oleju
Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 500 g opakowania śmietankowego serka do smarowania (bez soli)
Dekoracja:

Przygotowanie

Na Wielkanoc mazurek, na Boże Narodzenie makowiec, na urodziny tort, a na pozostałe święta...tort orzechowy z bananem i ananasem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
  2. Trzy tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i cynamon.
  4. Następnie dodajemy 3 jaja, posiekane orzechy, pokrojone w kostkę banany i ananasa.
  5. Na koniec dolewamy do składników olej i wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.
  6. Ciasto dzielimy na 3 części i przelewamy do tortownic.
  7. Pieczemy przez około 25 minut, do suchego patyczka.
  8. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy serek.
  9. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
  10. Blaty przekładamy kremem, a wierzch tortu sypiemy cukier ze skórką pomarańczową Delecta i całymi orzechami pekan.
  11. Dekorujemy pikiem.

Z takim rarytasem na talerzu każdy dzień może zamienić się w święto.

Świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+