fbpx
Orzechowiec klasyczny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Orzechowiec klasyczny
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 300 g zimnego masła

Krem budyniowy:

Masa orzechowa:

Przygotowanie

KROK 1: Zacznij od przygotowania kremu budyniowego: 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml dokładnie rozpuść zawartość opakowania z mieszanką na krem. Kiedy mleko się zagotuje, wlej do niego masę budyniową, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia. 

KROK 2: Przygotuj ciasto: wszystkie składniki umieść w misie i zagnieć na gładkie ciasto. Podziel je na 3 równe części, jedną owiń folią i odłóż do lodówki, dwie pozostałe rozwałkuj i umieść w blaszce o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz dwie jednakowe foremki, możesz upiec oba blaty jednocześnie, jeśli nie, piecz je po kolei w 180 stopni C przez 20 minut. Odstaw do wystudzenia. 

KROK 3: Masło, miód i cukier umieść w garnku i podgrzewaj do czasu, aż masło się rozpuści. W międzyczasie drobno posiekaj orzechy, a następnie dodaj je do masła z cukrem i miodem. Gotuj przez 2-3 minuty, następnie zdejmij z ognia. Wyjmij z lodówki odłożoną tam trzecią część ciasta, rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż masę orzechową. Piecz tak jak poprzednie blaty w 180 stopni C przez 20 minut, a następnie wystudź. 

KROK 4: W misce utrzyj masło na biały puch, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Gotowym kremem przełóż blaty, na samej górze umieszczając ten z warstwą orzechową. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto zmiękło i dobrze się kroiło. 

Orzechowiec klasyczny - Delektujemy.pl

Orzechowiec klasyczny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+