fbpx
Tort pomarańczowo-kawowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort pomarańczowo-kawowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Żeby śpioch nie przespał całych urodzin, celebrację trzeba rozpocząć od sprawdzonych metod. Polecamy rozbudzanie śpiocha pyszną niespodzianką.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku biszkoptu mieszamy z jajami i wodą.
  4. Przekładamy ciasto i pieczemy przez 45 minut.
  5. Ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na trzy blaty.
  6. Budyń* gotujemy z dodatkiem 350 ml mleka i 5 łyżek cukru, a następnie przykrywamy go szczelnie folią spożywczą i studzimy.
  7. Wystudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
  8. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a po wystudzeniu wlewamy wąskim strumieniem do kremu, cały czas miksując.
  9. Następnie do kremu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz krążki daktyli, całość dokładnie mieszając.
  10. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy go z 150 ml espresso oraz likierem pomarańczowym.
  11. Ponczem nasączamy krążki biszkoptu.
  12. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  13. Poszczególne blaty przekładamy kremem, a wierzch ciasta polewamy masą krówkową.
  14. Z pomarańczy wycinamy cienkie plastry i przystrajamy nimi ciasto z góry.
  15. Dekorujemy pikiem.

Udało się rozbudzić śpiocha? :) * jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tort pomarańczowo-kawowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+