Miodowiec

1 h 30 min20 porcjiŚredni

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Krem:

  • 8 łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka 2%
  • 100 g miodu
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g powideł

Do ozdoby:

Pobierz piki

Wstęp

Miodowiec to kolejna pozycja obowiązkowa na moim bożonarodzeniowym stole. Jak zwykł mawiać mój teść: „Miodowiec na stole, można zaczynać Święta”. Powiem Wam w sekrecie, że moja teściowa zdobyła serce swojego męża przez żołądek, właśnie takim miodowcem. Kiedy pierwszy raz spróbował tego pysznego ciasta od razu wiedział z kim spędzi resztę swojego życia. I tak rok w rok miodowiec króluje wśród świątecznych wypieków.

Jak przygotować Miodowiec?

Mąkę mieszam z cukrem, solą i sodą. Dodaję kawałki zimnego masła i siekam z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodaję jajka i miód, po czym szybko zagniatam, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na 4 równe kawałki, owijam folią i wkładam do lodówki na 30 minut.

Blachę o wymiarach 23 cm na 23 cm wykładam papierem do pieczenia i mocno zarysowuję brzegi dna. Wyjmuję papier, po czym układam na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta. Następnie posypuję lekko mąką i rozwałkowuję na kształt dna blachy. Przekładam wraz z papierem do formy, wyrównuję brzegi i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote). Czynność powtarzam z kolejnymi kawałkami schłodzonego ciasta.

Następnie przygotowuję krem. Masło ucieram z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.

W garnku gotuję przez około 6 minut mleko, dodając miód i kaszę. Cały czas mieszając rózgą doprowadzam do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć – powinna mieć konsystencję budyniu. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i studzę. Do wcześniej przygotowanego masła dodaję porcjami kaszę cały czas miksując, tak aby masa była jednolita. Na sam koniec dodaję ekstrakt waniliowy do smaku.

Ciasto łączę warstwami. Na pierwszy blat wykładam 1/3 powideł i kremu, który przykrywam kolejnym blatem. Czynność powtarzam do wykorzystania ostatniego blatu. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladowa Delecta i posypuję siekanymi prażonymi orzechami włoskimi. Ciasto przekładam do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...