Tort urodzinowy dla początkujących - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

Dodatkowo:

  • 600 g truskawek
  • małe beziki
  • maliny, borówki, listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1 - Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 2 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

KROK 3 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.

KROK 4 - Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na kratce. Zdejmij papier i dno tortownicy. Zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 poziome blaty ostrym nożem z ząbkami.

KROK 5 - Do głębokiej miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji.

KROK 6 - W miseczce wymieszaj mixy do śmietany z cukrem pudrem i dodawaj je cienką stróżką do śmietany, jednocześnie ubijając. 100 g truskawek odłóż do dekoracji.

KROK 7 - Z pozostałych truskawek usuń szypułki. Połowę umieść w misce i rozgnieć widelcem. Drugą połowę pokrój na plasterki i wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami.

KROK 8 - Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż 1/2 truskawek oraz 1/4 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nałóż pozostałe truskawki oraz kolejną 1/4 bitej śmietany. Połóż ostatni biszkopt, wierzch oraz boki tortu udekoruj pozostałym kremem.

KROK 9 - Tort udekoruj świeżymi owocami, listkami mięty i małymi bezikami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy