fbpx
Tort urodzinowy dla początkujących - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort urodzinowy dla początkujących
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Krem:

Dodatkowo:

  • 600 g truskawek
  • małe beziki
  • maliny, borówki, listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1 - Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 2 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

KROK 3 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.

KROK 4 - Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na kratce. Zdejmij papier i dno tortownicy. Zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 poziome blaty ostrym nożem z ząbkami.

KROK 5 - Do głębokiej miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji.

KROK 6 - W miseczce wymieszaj mixy do śmietany z cukrem pudrem i dodawaj je cienką stróżką do śmietany, jednocześnie ubijając. 100 g truskawek odłóż do dekoracji.

KROK 7 - Z pozostałych truskawek usuń szypułki. Połowę umieść w misce i rozgnieć widelcem. Drugą połowę pokrój na plasterki i wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami.

KROK 8 - Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż 1/2 truskawek oraz 1/4 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nałóż pozostałe truskawki oraz kolejną 1/4 bitej śmietany. Połóż ostatni biszkopt, wierzch oraz boki tortu udekoruj pozostałym kremem.

KROK 9 - Tort udekoruj świeżymi owocami, listkami mięty i małymi bezikami.

Tort urodzinowy dla początkujących

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+