fbpx
Sernik z borówkami i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z borówkami i kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

  • 50 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka borówek

Kruszonka:

  • 75g zimnego masła
  • 150g mąki
  • 75 g cukru

Przygotowanie

KROK 1 - Ciasto kruche zagniatamy wg instrukcji podanej na opakowaniu ręcznie lub w mikserze. Odstawiamy do lodówki na 20 minut, w tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni C.

KROK 2 - Ciastem wykładamy dno blaszki, spód podpiekamy ok. 20 minut. W tym czasie przyrządzamy masę serową.

KROK 3 - 1 kg twarogu, 50 g miękkiego masła i 5 żółtek, miksujemy, do połączenia się składników (nie za długo).

KROK 4 - Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

KROK 5 - 5 białek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno.

KROK 6 - Do masy serowej dodajemy stopniowo łyżka za łyżką ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia się masy.

KROK 7 - Następnie wylewamy masę na podpieczony spód, a na wierzch nakładamy borówki wymieszane z cukrem kokosowym.

KROK 8 - Wierzch posypujemy kruszonką. Przyrządzamy ją, rozcierając w palcach masło, mąkę i cukier.

KROK 9 - Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C.

KROK 10 - I to jest idealny sposób na popołudnie. Pyszny sernik z jagodami.

 

Sernik z borówkami i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Asia

06-07-2023

Ocena:

Bardzo fajny przepis, na pewno zrobię jeszcze raz

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+