40min 12 porcji Łatwy 3h
Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami

Składniki

Ciasto:

Spód:

  • 200 g herbatników zbożowych
  • 90 g stopionego masła

Dekoracja:

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 250 g malin
  • Listki mięty

Jak przygotować sernik na zimno z owocami?

Sernik na zimno to klasyk wśród polskich deserów. Był obecny w każdym domu przynajmniej raz, a do wielu regularnie powraca. Dzisiaj w nowej wersji z serkiem mascarpone. Może przyda mu się mała modyfikacja?

  1. Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki ze stopionym masłem mielimy blenderem na „mąkę”.
  3. Wykładamy spód formy masą herbatnikową, dokładnie dociskając.
  4. Miksujemy 4 minuty schłodzone mleko, serek mascarpone i sernik Mascarpino.
  5. Rozprowadzamy masę na herbatnikowym spodzie.
  6. Wkładamy ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Dekorujemy ciasto owocami.
  8. Wbijamy ulubiony pik do pysznego sernika na zimno!

Mniam! Owoce doskonale uzupełniają się z waniliowym smakiem. I do tego te herbatniki! W dwóch słowach: skład idealny!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: