Sernik z borówkami i kruszonką
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru o smaku kokosowym Delecta
- 50 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka borówek
Kruszonka:
- 75g zimnego masła
- 150g mąki
- 75 g cukru
Przygotowanie
KROK 1 - Ciasto kruche zagniatamy wg instrukcji podanej na opakowaniu ręcznie lub w mikserze. Odstawiamy do lodówki na 20 minut, w tym czasie włączamy piekarnik na 170 stopni C.
KROK 2 - Ciastem wykładamy dno blaszki, spód podpiekamy ok. 20 minut. W tym czasie przyrządzamy masę serową.
KROK 3 - 1 kg twarogu, 50 g miękkiego masła i 5 żółtek, miksujemy, do połączenia się składników (nie za długo).
KROK 4 - Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
KROK 5 - 5 białek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno.
KROK 6 - Do masy serowej dodajemy stopniowo łyżka za łyżką ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia się masy.
KROK 7 - Następnie wylewamy masę na podpieczony spód, a na wierzch nakładamy borówki wymieszane z cukrem kokosowym.
KROK 8 - Wierzch posypujemy kruszonką. Przyrządzamy ją, rozcierając w palcach masło, mąkę i cukier.
KROK 9 - Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C.
KROK 10 - I to jest idealny sposób na popołudnie. Pyszny sernik z jagodami.
Asia
06-07-2023
Ocena:
Bardzo fajny przepis, na pewno zrobię jeszcze raz