25h 15 porcji 1h
Torcik serowo-porzeczkowy
Torcik serowo-porzeczkowy

Torcik serowo-porzeczkowy

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

  • 1/2 kg białego sera w wiaderku
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny Delecta
  • 10 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Mus porzeczkowy:

Poncz:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2-3 kieliszki likieru amaretto

Dekoracja:

  • 260 g rurek waflowych z polewą czekoladową

Jak przygotować torcik serowo-porzeczkowy?

Letnie świętowanie zbiorów porzeczki najlepiej uczcić…torcikiem serowo-porzeczkowym! Słodkie zwieńczenie owocowej pracy w ogrodzie.

  1. Piekarnik rozgrzanymy do 170°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijając dodajemy żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez około 25 minut.
  5. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku.
  6. Porzeczki miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i całość gotujemy.
  7. Mus studzimy i dzielimy na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
  8. Śmietanę ubijamy na sztywno.
  9. Miksujemy ser z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku.
  10. Powstałą masę dzielimy na dwie części.
  11. Do jednej dodajemy 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie mieszając.
  12. Kawę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy i mieszamy z amaretto.
  13. Biszkopt przekładamy do formy, jej obwód obkładamy rurkami z czekoladą i nasączamy ponczem.
  14. Następnie wylewamy białą masę serową, wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
  15. Wykładamy masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
  16. Na wierzch wylewamy mus porzeczkowy.
  17. Dekorujemy pikiem.

To pyszny dowód, że praca przynosi dobre owoce.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...