fbpx
Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 250 g zimnego masła
  • 3 żółtka (białka zostaw do pianki bezowej)

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie (ok. 800 g)
  • 3 białka
  • 65 g cukru

Przygotowanie

KROK 1 - Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2 - Żółtka 3 jajek oddziel od białek. Żółtka wykorzystaj do kruchego ciasta, a białka do pianki bezowej.

KROK 3 - Do głębokiej miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz żółtka jaj. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 4 - Z ciasta uformuj kulę i podziel na 2 części. Każdą owiń folią spożywczą. Jedną wstaw do lodówki, a drugą do zamrażarki.

KROK 5 - W dużej misce umieść twaróg z kubełka, cukier, jajka oraz aromat pomarańczowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj budynie śmietankowe i jeszcze raz wszystko zmiksuj.

KROK 6 - Brzoskwinie dokładnie odsącz z syropu na sicie, następnie pokrój je na nieduże kawałki.

KROK 7 - W czystej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj cukier po 1 łyżce, miksując aż całkowicie połączy się z pianą. Gotowa piana powinna być gęsta i błyszcząca.

KROK 8 - Wyjmij ciasto kruche z lodówki, pokrój na plastry i wylep nimi dno formy. Na spód z ciasta wyłóż masę serową, na nią pokrojone brzoskwinie. Wyłóż piankę bezową i wyrównaj powierzchnię.

KROK 9 - Z zamrażalnika wyjmij drugą część kruchego ciasta i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok. 50-60 min.

KROK 10 - Jeśli wierzch ciasta zacznie się za mocno przypiekać, możesz przykryć je od góry folią aluminiową.

KROK 1 1- Upieczone ciasto pozostaw przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika do ostygnięcia, następnie schłódź je w lodówce.

KROK 12 - Podawaj posypane cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+