1h 30min 12 porcji Łatwy 20min
Sernik na zimno z orzechami pekan

Sernik na zimno z orzechami pekan

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajo

Nadzienie:

Jak przygotować sernik na zimno z orzechami pekan?

Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pecan.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Składniki na ciasto szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane.
  5. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę.
  6. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową.
  7. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy.
  8. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód.
  9. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia.
  10. Czekamy aż wystygną, a następnie rozdzielamy i wykańczamy nimi ciasto.
  11. Dekorujemy dowolnym pikiem.

Smacznego!

Średnia: 3,80 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...