Sernik na zimno z orzechami pekan

1 h 30 min12 porcjiŁatwy

Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Nie jestem wyjątkiem - chętnie eksperymentuję zarówno z nowymi odsłonami serników pieczonych, jak i tych na zimno. Dzisiejszy przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pecan.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

Składniki na ciasto szybko zagniatam w zwarte ciasto i odstawiam do lodówki na 20 minut. Schłodzonym ciastem wyklejam formę do tarty, nakłuwam widelcem i piekę przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni do momentu, aż będzie rumiane.

Ser miksuję z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodaję śmietanę. Żelatynę mieszam w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewam do rozpuszczenia i łączę z masą serową. Na koniec dodaję posiekane orzechy pecan. Masę serową wykładam na upieczony i wystudzony, kruchy spód.

Na patelni rozpuszczam cukier, dodaję całe orzechy pecan, mieszam i po chwili zdejmuję z ognia. Czekam aż wystygną, a następnie
rozdzielam i dekoruję nimi ciasto.