Pierniczkowe serduszka z powidłami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
30
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 50 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko rozmiar L
- 100 g powideł śliwkowych
- patyczki do szaszłyków i kolorowe tasiemki do dekoracji
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Nie ma świąt bez pierniczków! To święta tradycja, ale można ją modyfikować na różne sposoby. Pierniczki z powidłami w kształcie serduszek, mogą być miłym świątecznym upominkiem!
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z mąką, masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut).
- Rozwałkowujemy ciasto i foremką wycinamy serduszka czy inne kształty, które mamy w domu.
- Na połowie serduszek układamy patyczki, na środek nakładamy powidła i sklejamy drugim serduszkiem. Widelcem możemy stworzyć „koronkowe” brzegi.
- Pieczemy pierniczki ok. 15 minut.
- Dekorujemy gotowe pierniczki wstążką, kolorowym sznurkiem lub pikiem.
Takie pierniczkowe serduszko na pewno ogrzeje każdego zmarzlucha. Przynajmniej emocjonalnie!