Lubuskie pierniki

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 4 porcje
  • 48h
  • 0
Lubuskie pierniki
Lubuskie pierniki

Lubuskie pierniki

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 4 porcje
  • 48h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Lubuskie pierniki, produkt regionalny, to kolejny słodki powód do dumy dla mieszkańców województwa lubuskiego. Wypiekano je na Boże Narodzenie, spełniały funkcje dekoracyjne lub były podarunkiem dla bliskich osób.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  3. Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
  5. Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
  6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
  7. Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
  8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  9. Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
  10. Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
  11. W każdy pierniczek wbijamy pik.

A Wy komu podarowalibyście pierniki? Smacznego!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 49