1h 30min 4 porcje Łatwy 48h
Lubuskie pierniki
Lubuskie pierniki

Lubuskie pierniki

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko

Jak przygotować lubuskie pierniki?

Lubuskie pierniki, produkt regionalny, to kolejny słodki powód do dumy dla mieszkańców województwa lubuskiego. Wypiekano je na Boże Narodzenie, spełniały funkcje dekoracyjne lub były podarunkiem dla bliskich osób.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i cukrem.
  3. Formujemy wgłębienie i wbijamy jajko, dodajemy miód i rozpuszczone masło.
  4. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy ciasto.
  5. Odstawiamy ciasto na kilka godzin, albo nawet na kilka dni.
  6. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wycinamy pierniki za pomocą foremek.
  7. Pieczemy do momentu, kiedy brzegi się delikatnie zarumienią.
  8. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
  9. Mieszamy cukier z białkiem aż do otrzymania gęstego lukru.
  10. Dekorujemy pierniki według własnego uznania.
  11. W każdy pierniczek wbijamy pik.

A Wy komu podarowalibyście pierniki? Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: