fbpx
Kruche pierniczki babci Leokadii - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche pierniczki babci Leokadii
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Po czym można poznać, że Boże Narodzenie jest tuż, tuż? Po tym, jak nasze babcie wyciągają z półki sfatygowane zeszyty ze swoimi pieczołowicie przechowywanymi przepisami. To niewątpliwie znak, że pora zabrać się za pierniczki!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, jajkiem, masłem i przyprawą do piernika.
  3. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na gładkie ciasto.
  4. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blachę.
  6. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  7. Ostudzone ozdabiamy dowolnymi pikami.

Z takimi pierniczkami można czekać na Święta.

Kruche pierniczki babci Leokadii

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+