1h 30min 40 porcji Łatwy 1h
Kruche pierniczki babci Leokadii
Kruche pierniczki babci Leokadii

Kruche pierniczki babci Leokadii

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować kruche pierniczki babci Leokadii?

Po czym można poznać, że Boże Narodzenie jest tuż, tuż? Po tym, jak nasze babcie wyciągają z półki sfatygowane zeszyty ze swoimi pieczołowicie przechowywanymi przepisami. To niewątpliwie znak, że pora zabrać się za pierniczki!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, jajkiem, masłem i przyprawą do piernika.
  3. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na gładkie ciasto.
  4. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blachę.
  6. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  7. Ostudzone ozdabiamy dowolnymi pikami.

Z takimi pierniczkami można czekać na Święta.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: