fbpx
Kruche pierniczki babci Leokadii - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kruche pierniczki babci Leokadii
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 40
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Po czym można poznać, że Boże Narodzenie jest tuż, tuż? Po tym, jak nasze babcie wyciągają z półki sfatygowane zeszyty ze swoimi pieczołowicie przechowywanymi przepisami. To niewątpliwie znak, że pora zabrać się za pierniczki!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, jajkiem, masłem i przyprawą do piernika.
  3. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na gładkie ciasto.
  4. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  5. Ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty i przekładamy na blachę.
  6. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
  7. Ostudzone ozdabiamy dowolnymi pikami.

Z takimi pierniczkami można czekać na Święta.

Kruche pierniczki babci Leokadii

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+