1h 30min 30 porcji Łatwy
Pierniczkowe serduszka z powidłami

Pierniczkowe serduszka z powidłami

Składniki

Jak przygotować pierniczkowe serduszka z powidłami?

Nie ma świąt bez pierniczków! To święta tradycja, ale można ją modyfikować na różne sposoby. Pierniczki z powidłami w kształcie serduszek, mogą być miłym świątecznym upominkiem!

  1. Nastawiamy piekarnik na 170°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku pierniczków mieszamy z mąką, masłem i jajem. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce (ok. 20 minut).
  3. Rozwałkowujemy ciasto i foremką wycinamy serduszka czy inne kształty, które mamy w domu.
  4. Na połowie serduszek układamy patyczki, na środek nakładamy powidła i sklejamy drugim serduszkiem. Widelcem możemy stworzyć „koronkowe” brzegi.
  5. Pieczemy pierniczki ok. 15 minut.
  6. Dekorujemy gotowe pierniczki wstążką, kolorowym sznurkiem lub pikiem.

Takie pierniczkowe serduszko na pewno ogrzeje każdego zmarzlucha. Przynajmniej emocjonalnie!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: