fbpx
Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3 / 5
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 3 / 5

Składniki

Do ciasta:

Na budyń:

Na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie

KROK 1 - Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3 - W międzyczasie przygotuj budyń i kruszonkę. W średniej misce umieść mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj je palcami, aż powstaną drobne okruszki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

KROK4 - Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując 400 ml mleka zamiast 500 ml i dosładzając 4 łyżkami cukru. Odstaw do ostygnięcia.

KROK5 - Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę. Uformuj z ciasta wałek i podziel go na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.

KROK6 - W każdym placuszku zrób wgłębienie wciskając w nie dno szklanki obsypanej mąką. W każde wgłębienie nałóż porcję budyniu oraz po kilka plasterków truskawek. Brzegi drożdżówek posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp je przygotowaną kruszonką.

KROK7 - Wstaw drożdżówki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania drożdżówek). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.

Składniki odżywcze

Kalorie166 KCAL
Cukier166 g
Białko166 g
Tłuszcz166 g

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+