Babeczki tiramisu z truskawkami

1 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 150 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • ½ kubka mocnej kawy

Dekoracja:

  • 6 truskawek
  • 1 łyżka kakao
Pobierz piki

Wstęp

Uwielbiam zapach kawy! Przypomina mi poranki w domu rodzinnym, ale też chwilę przerwy w codziennym chaosie. Najbardziej lubię te chwile, kiedy mamy wolną sobotę i mąż podaje mi rano świeżo zaparzoną kawę do łóżka. Oboje jesteśmy kawoszami i łasuchami. Postanowiłam połączyć te dwie miłości w jedno. Od jakiegoś czasu zdarza nam się do porannej kawy wszamać babeczki tiramisu z truskawkami!

Jak przygotować babeczki tiramisu z truskawkami?

Przygotowuję dwie miski. W jednej mieszam wszystkie suche składniki, a w drugiej łączę mokre (mleko, olej, jajka). Dopiero później wlewam mokrą masę do suchych składników i mieszam łyżką, aż uzyskam jednolite ciasto.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Masę przekładam do papilotek umieszczonych na blaszce i piekę około 30-40minut.

Teraz krem! Ubijam na sztywno kremówkę, na koniec dodając cukier puder. Miksuję na niskich obrotach, w międzyczasie dodając mascarpone. Mieszam, aż wszystkie składniki się połączą.

Babeczki gotowe? Kiedy już trochę się wystudzą, odcinam im wierzch i nasączam je kawą. Następnie dekoruję je kremem mascarpone (używam do tego szprycy), połówkami truskawek i posypuję kakao.

Pychota!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...