fbpx
Chałwowiec z wiśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chałwowiec z wiśniami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 180g cukru drobnego
  • 160g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 80ml oleju

Krem:

Dodatkowy:

  • 1 słoik kompotu z wiśniami (680 g)
  • kakao do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Do garnka wlej 500 ml mleka, dodaj ekstrakt z wanilii i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj kremy karpatka i wymieszaj, następnie wlej do gotującego się mleka. Gotuj przez 3-4 minut, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego kremu. Przełóż go do czystej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 stopni c. Białka ubij na sztywną pianę. Nadal miksując stopniowo dodawaj cukier, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie przesiej do miski z ubitą pianą. Wymieszaj za pomocą szpatułki. Na koniec wlej olej i delikatnie wymieszaj.

KROK 3: Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Wiśnie odsącz z kompotu na sicie. Ostudzone ciasto wyjmij z blaszki, zdejmij papier, następnie przekrój je na dwa blaty. 

KROK 4: Miękkie masło umieść w misce i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj pokruszoną chałwę i zmiksuj do połączenia. Następnie stopniowo dodawaj ostudzony krem karpatka i zmiksuj do połączenia.

KROK 5: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieść blat biszkoptu. Rozsmaruj 1/4 kremu, następnie powtykaj w niego wiśnie. Na wiśnie wyłóż 1/2 kremu i przykryj drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmaruj pozostały krem i posyp ciasto kakao. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Chałwowiec z wiśniami - Delektujemy.pl

Chałwowiec z wiśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+