fbpx
Drożdżowa śnieżynka Marcinka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Drożdżowa śnieżynka Marcinka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
Masa:Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Nic nie może równać się ze smakiem poznańskiego rogala św. Marcina. No chyba, że macie przepis na śnieżynkę Marcinka. :)

  1. Orzechy i migdały drobno siekamy, łączymy z makiem i zalewamy wodą około 1 cm ponad poziom bakalii. Odstawiamy na około 2 godziny.
  2. Dwukrotnie mielimy masę w maszynce do mielenia.
  3. Masę łączymy ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem, miksując do połączenia składników.
  4. Dodajemy masę marcepanową i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Drożdże mieszamy z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Masło topimy na patelni, studzimy.
  7. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy masło, później mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  8. Dodajemy połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypując mąkę, zagniatamy ciasto.
  9. Po około 20-25 minut ciasto powinno być gładkie i lśniące. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy duże koła.
  12. Na pierwszym rozsmarowujemy masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz.
  13. Przykrywamy drugim i zlepiamy zewnętrzne krawędzie.
  14. Ostrym nożem rozkrawamy ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały.
  15. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręcamy 3 razy i zagniatamy po dwa, tworząc płatki.
  16. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na około 30 minut.
  17. Ciasto smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy do zezłocenia.
  18. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
  19. Ozdabiamy pikiem.

Pyszna ta wariacja na temat poznańskich rogali, prawda?

Drożdżowa śnieżynka Marcinka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+