Crumble śliwkowo-cynamonowe

30 min6 porcji

Jesień lubię za wiele rzeczy, ale najbardziej chyba za crumble!

Składniki

Ciasto:

  • 500 g śliwek z łatwo odchodzącą pestką
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g obranych pistacji Bakalland
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 50 ml śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 5 g masła
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta

Wstęp

Crumble to zdecydowanie jeden z moich najbardziej ukochanych deserów. Nie ma nic lepszego niż gorące owoce zapieczone pod kruszonką, pałaszowane po jesiennym spacerze. Zwykle przygotowywałam crumble w klasycznej formie z malinami, jednak tym razem postanowiłam wykorzystać kupione na targu na powidła dorodne śliwki. Mojej propozycji towarzyszy sos waniliowo-karmelowy. Smacznego!

Jak przygotować Crumble śliwkowo-cynamonowe?

Crumble śliwkowo-cynamonowe z dodatkiem pistacjowej kruszonki i waniliowego karmelu przygotuję zaczynając od umycia i wydrylowania śliwek. Śliwki kroję na ćwiartki, mieszam z cukrem cynamonowym i mąką ziemniaczaną. owoce przekładam do kokilek wysmarowanych masłem.

Z masła cukru, mąki i posiekanych drobno pistacji zagniatam kruszonkę. Obsypuję nią owoce i wkładam crumble do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut.

W czasie gdy owoce się zapiekają przygotowuję sos. W rondelku rozpuszczam cukier, a gdy będzie płynny wlewam wodę i energicznie mieszam. Następnie dolewam śmietanę i podgrzewam często mieszając ok. 10 minut tak,  aby w karmelu nie było grudek cukru. Na koniec dodaję masło, sól i ziarenka wanilii.

Crumble podaję lekko przestudzone, polane sosem.

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz