Drożdżówki z budyniem i kruszonką
Składniki
Do ciasta:
- 1 opakowanie Bułeczki słodkie Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g masła lub margaryny
Na budyń:
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy Delecta
- 400 ml mleka
- 4 łyżki cukru
Na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie
KROK 1 - Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.
KROK 2 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3 - W międzyczasie przygotuj budyń i kruszonkę. W średniej misce umieść mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj je palcami, aż powstaną drobne okruszki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
KROK4 - Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując 400 ml mleka zamiast 500 ml i dosładzając 4 łyżkami cukru. Odstaw do ostygnięcia.
KROK5 - Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę. Uformuj z ciasta wałek i podziel go na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.
KROK6 - W każdym placuszku zrób wgłębienie wciskając w nie dno szklanki obsypanej mąką. W każde wgłębienie nałóż porcję budyniu oraz po kilka plasterków truskawek. Brzegi drożdżówek posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp je przygotowaną kruszonką.
KROK7 - Wstaw drożdżówki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania drożdżówek). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.