Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 5 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 3 / 5 min.

Składniki

Do ciasta:

Na budyń:

Na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie

KROK 1 - Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2 - Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3 - W międzyczasie przygotuj budyń i kruszonkę. W średniej misce umieść mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj je palcami, aż powstaną drobne okruszki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

KROK4 - Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując 400 ml mleka zamiast 500 ml i dosładzając 4 łyżkami cukru. Odstaw do ostygnięcia.

KROK5 - Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat/stolnicę. Uformuj z ciasta wałek i podziel go na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.

KROK6 - W każdym placuszku zrób wgłębienie wciskając w nie dno szklanki obsypanej mąką. W każde wgłębienie nałóż porcję budyniu oraz po kilka plasterków truskawek. Brzegi drożdżówek posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp je przygotowaną kruszonką.

KROK7 - Wstaw drożdżówki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania drożdżówek). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.

Składniki odżywcze

Kalorie166 KCAL
Cukier166 g
Białko166 g
Tłuszcz166 g

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy