1h 10 porcji Łatwy
Pierniki szczecińskie
Pierniki szczecińskie

Pierniki szczecińskie

Składniki

Ciasto:

Do dekoracji:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować pierniki szczecińskie?

Co ma piernik do Szczecina? Ma, ponieważ zwyczaj wypiekania pierników na terenie województwa zachodniopomorskiego datuje się już od roku 1845.

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Gotujemy cukier z wodą.
  4. Odparowujemy do objętości 500 ml, dodajemy przyprawy.
  5. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, amoniak i całość mieszamy.
  6. Do mąki wlewamy gorący syrop z przyprawami i mieszamy.
  7. Wyrabiamy 10 minut, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.
  8. Odstawiamy, niech wystygnie.
  9. Prószymy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto.
  10. Wycinamy kształty, najlepiej marynistyczne i wykładamy na blachę.
  11. Pieczemy w piekarniku około 8 minut.
  12. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  13. Po upieczeniu studzimy i koniecznie dekorujemy lukrem.
  14. Ozdabiamy dowolnie wybranymi pikami.

Przepis ten jest też, oczywiście, wpisany na listę produktów tradycyjnych. I nic dziwnego, wszak pierniczki szczecińskie są wprost wyborne!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: