fbpx
Pierniki szczecińskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniki szczecińskie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Do dekoracji:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Co ma piernik do Szczecina? Ma, ponieważ zwyczaj wypiekania pierników na terenie województwa zachodniopomorskiego datuje się już od roku 1845.

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Gotujemy cukier z wodą.
  4. Odparowujemy do objętości 500 ml, dodajemy przyprawy.
  5. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, amoniak i całość mieszamy.
  6. Do mąki wlewamy gorący syrop z przyprawami i mieszamy.
  7. Wyrabiamy 10 minut, dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut.
  8. Odstawiamy, niech wystygnie.
  9. Prószymy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto.
  10. Wycinamy kształty, najlepiej marynistyczne i wykładamy na blachę.
  11. Pieczemy w piekarniku około 8 minut.
  12. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  13. Po upieczeniu studzimy i koniecznie dekorujemy lukrem.
  14. Ozdabiamy dowolnie wybranymi pikami.

Przepis ten jest też, oczywiście, wpisany na listę produktów tradycyjnych. I nic dziwnego, wszak pierniczki szczecińskie są wprost wyborne!

Pierniki szczecińskie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+