fbpx
Tort z malinami i białą czekoladą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort z malinami i białą czekoladą
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Poncz:

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania mixu do śmietany Delecta

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 250 g świeżych malin

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1 - Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.

KROK 2 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

KROK 3 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.

KROK 4 - Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na kratce. Zdejmij papier i dno tortownicy. Zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 poziome blaty ostrym nożem z ząbkami.

KROK 5 - W szklance wymieszaj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym do rozpuszczenia. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Blaty biszkoptu nasącz ponczem przy pomocy łyżki lub pędzelka kuchennego i odstaw na 30 minut.

KROK 6 - W głębokiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone. Dodaj cukier puder wymieszany z mixem do śmietany. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji przez ok. 2 minuty.

KROK 7 - Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż 1/4 kremu, posyp 1/2 posiekanej białej czekolady i ułóż 1/2 malin.

KROK 8 - Przykryj drugim blatem, nałóż kolejną 1/4 kremu. Ponownie posyp białą czekoladą i ułóż maliny. Połóż ostatni biszkopt, wierzch oraz boki tortu udekoruj pozostałym kremem.

KROK 9 - Tort udekoruj mixem dekoracji Pastelowe Marzenie, malinami oraz bezami.

Tort z malinami i białą czekoladą - Delektujemy.pl

Tort z malinami i białą czekoladą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

AGNIESZKAGRYSZKO350@GMAIL.COM

30-07-2024

Ocena:

Tort wygląda pięknie pozdrawiam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+