Ciasto czekoladowe z jagodami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
1h min.
Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 250 g jagód
dekoracja
- 100 g jagód
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1 -Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC . Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2 - Przygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z jagodami i mieszamy wszystko.
KROK 3 - W drugiej umieszczamy mokre składniki: mleko, olej i jajka.
KROK 4 - Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
KROK 5 - Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 60 minut. Upieczone ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem i świeżymi jagodami.
natalia
06-07-2023
Ocena:
Naprawdę pyszne, zachęcam do spróbowania:)