fbpx
Ciasto murzynek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto murzynek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

KROK 2: W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Następnie, nie przerywając ubijania, powoli dodawaj olej, a potem mleko.

KROK 3: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, ale dokładnie, aby nie było grudek.

KROK 4: Przelej ciasto do formy (np. keksówki lub tortownicy o średnicy 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 5: Piecz ciasto przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem. 

Ciasto murzynek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Krystyna

29-11-2023

Ocena:

Bardzo łatwe. Smaczne wypróbowałam jusz

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+