30min 15 porcji Łatwy 2h
Andrzejkowe kuleczki czekoladowe z wróżbą
Andrzejkowe kuleczki czekoladowe z wróżbą

Andrzejkowe kuleczki czekoladowe z wróżbą

Składniki

Ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • 100 g herbatników

Lukier:

Jak przygotować andrzejkowe kuleczki?

Podczas andrzejkowych wróżb przydadzą się siły – energii dodadzą na pewno kuleczki czekoladowe!

  1. Mieszamy cukier puder z łyżeczką soku z cytryny. Konsystencja lukru musi być gęsta – polecamy skorzystać z tego przepisu.
  2. W rondelku doprowadzamy śmietanę do wrzenia.
  3. Odstawiamy z ognia i wlewamy do miski z pokruszoną czekoladą.
  4. Czekamy, aż czekolada się rozpuści i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
  5. Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy.
  6. Wkładamy masę do lodówki na minimum 2 godziny.
  7. Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kulki.
  8. Przekładamy kuleczki na blachę, polewamy lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy pikiem.

Proste i szybkie przekąski sprawią, że wróżby wyjdą jeszcze lepiej, niż się spodziewamy! 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: