Składniki
Ciasto
- 350 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 opakowanie rodzynków Bakalland
- 1 opakowanie proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
KROK 1 - Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej (każdy składnik w osobnej miseczce). Odstawiamy składniki do wystudzenia.
KROK 2 - Jaja ubijamy z cukrem, a następnie miksując na mniejszych obrotach, stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę, następnie masło, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
KROK 3 - Rodzynki podgrzewamy na parze przez około 10 minut, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia.
KROK 4 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy i pieczemy przez 45 minut.