Składniki
Ciasto:- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szczypty proszku do pieczenia Delecta
- lukier w dowolnym kolorze - np. z tego przepisu
- 2 opakowania kolorowych mini piegów Delecta Decorada
Przygotowanie
Przez żołądek do serca - dzięki tym ciasteczkom na pewno się uda! :) Przygotujcie koniecznie dwie foremki w kształcie serca - mniejszą i większą.
- Z mąki, cukru, masła, żółtka i kakao zagniatamy szybko ciasto, dodając sok z cytryny i proszek do pieczenia.
- Odkładamy ciasto do lodówki na 25 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 18 większych serc. Jeśli ciasta jest za mało, może być 15.
- 12 serc odkładamy, a w pozostałych sześciu robimy otwór, wycinając go mniejszym sercem.
- Tak przygotowane ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Upieczone ciastka składamy w następujący sposób: na spód dajemy duże serce, następnie za pomocą lukru przyklejamy serce z dziurką.
- Do środka wsypujemy kolorowe mini piegi, a całość przykrywamy dużym sercem.
- Wierzch dekorujemy lukrem i ulubionymi pikami.
Takie ciasteczka to uroczy deser w sam raz na walentynki - po uroczystej kolacji będą smakować doskonale.