fbpx
Ciasto marchewkowo-czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto marchewkowo-czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
  • 150 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 opakowanie wiorków kokosowych Bakalland
Dekoracje:
  • kilkanaście czereśni
  • świeża mięta

Przygotowanie

Ciasto marchewkowe to kolejna warzywno-deserowa wariacja. Ale jaka smaczna! Kto jeszcze nie próbował - przepis poniżej!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto - do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
  3. Gotową masę przekładamy do przygotowanej kwadratowej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na trzy blaty tym sposobem.
  5. Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubijamy z mlekiem i śmietanką, dodajemy masło orzechowe. Całość miksujemy do połączenia składników.
  6. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż będą rumiane.
  7. Gotowym kremem przekładamy blaty, smarując także wierzch i boki.
  8. Następnie boki ciasta obsypujemy prażonym kokosem, a wierzch kakao.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy czereśniami, miętą i ulubionym pikiem.

Orzeźwiające ciasto pasuje do poobiedniego espresso - a owoce i kokos dodają mu smaku lata.

Ciasto marchewkowo-czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+