1h 16 porcji Łatwy
Ciasto marchewkowo-czekoladowe

Ciasto marchewkowo-czekoladowe

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

  • kilkanaście czereśni
  • świeża mięta

Jak przygotować ciasto marchewkowe ?

Ciasto marchewkowe to kolejna warzywno-deserowa wariacja. Ale jaka smaczna! Kto jeszcze nie próbował – przepis poniżej!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto – do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
  3. Gotową masę przekładamy do przygotowanej kwadratowej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na trzy blaty tym sposobem.
  5. Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubijamy z mlekiem, podczas ubijania dodajemy do niego 2 spore łyżki kakao, serek mascarpone i masło orzechowe. Całość miksujemy do połączenia składników.
  6. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż będą rumiane.
  7. Gotowym kremem przekładamy blaty, smarując także wierzch i boki.
  8. Następnie boki ciasta obsypujemy prażonym kokosem, a wierzch kakaem.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy czereśniami, miętą i ulubionym pikiem.

Orzeźwiające ciasto pasuje do poobiedniego espresso – a owoce i kokos dodają mu smaku lata.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: