2h 10 porcji Średni
Serca brownie

Serca brownie

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 120 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g mascarpone
  • 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 75 g cukru
  • 10 g żelatyny Delecta

Jak przygotować serca brownie?

Pyszne czekoladowe brownie to zawsze dobry pomysł. Idą romantyczne chwile? Niech tym razem klasyczne ciasto nabierze kształtów iście miłosnych!

  1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy margarynę do masy czekoladowej i studzimy.
  3. Miksujemy około 4 minut jaja i olej, dosypując stopniowo mieszankę do wypieku domowego ciasta brownie.
  4. Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem.
  5. Pieczemy około 20-25 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, nakłuwamy ciasto widelcem.
  7. Mieszamy delikatnie łyżką masę czekoladową z jajem i wystudzoną margaryną.
  8. Wykładamy równomiernie masę na upieczone ciasto.
  9. Wkładamy ciasto z masą od razu do nagrzanego piekarnika na około 9 minut.
  10. Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką serca. Każde serce przecinamy w poprzek, na dwa blaty.
  11. W rondlu podgrzewamy maliny, sok z cytryny i cukier, aż do rozpuszczenia cukru.
  12. Przecieramy masę przez sito, by uzyskać gładki mus.
  13. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  14. Mieszamy malinowe puree z rozpuszczoną żelatyną.
  15. Ubijamy na sztywno w mikserze schłodzoną śmietanę z mascarpone.
  16. Do piany dodajemy mus malinowy i delikatnie mieszamy.
  17. Przekładamy masą czekoladowe serca. Możemy udekorować je cukrem pudrem i koniecznie pikiem z wyznaniem miłości.

Chociaż przepis wymaga czasu, warto poświęcić się dla swoich ukochanych osób. To będzie brownie w kształcie serca i… od serca!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: