Tort urodzinowy dla początkujących
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Biszkoptu Delecta
- 4 jajka, w temp. pokojowej
- 30 ml wody
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
Dodatkowo:
- 600 g truskawek
- małe beziki
- maliny, borówki, listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1 - Dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C bez termoobiegu. Czas miksowania biszkoptu będzie czasem nagrzewania się piekarnika.
KROK 2 - Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj wodę, wsyp zawartość opakowania z mieszanką na biszkopt i miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Gotową masę przełóż do przygotowanej tortownicy.
KROK 3 - Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.
KROK 4 - Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na kratce. Zdejmij papier i dno tortownicy. Zostaw do wystudzenia, następnie przekrój na 3 poziome blaty ostrym nożem z ząbkami.
KROK 5 - Do głębokiej miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji.
KROK 6 - W miseczce wymieszaj mixy do śmietany z cukrem pudrem i dodawaj je cienką stróżką do śmietany, jednocześnie ubijając. 100 g truskawek odłóż do dekoracji.
KROK 7 - Z pozostałych truskawek usuń szypułki. Połowę umieść w misce i rozgnieć widelcem. Drugą połowę pokrój na plasterki i wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami.
KROK 8 - Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Nałóż 1/2 truskawek oraz 1/4 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nałóż pozostałe truskawki oraz kolejną 1/4 bitej śmietany. Połóż ostatni biszkopt, wierzch oraz boki tortu udekoruj pozostałym kremem.
KROK 9 - Tort udekoruj świeżymi owocami, listkami mięty i małymi bezikami.
agnieszkagryszko350@gmail.com
30-07-2024
Ocena:
Tort wygląda pięknie pozdrawiam