Składniki
Biszkopt:- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- szczypta soli
- jak wyżej + 3 duże łyżki kakao
- 1 opakowanie krem irish cream Delecta
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- dżem z czarnej porzeczki
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- kakao
Przygotowanie
Niby klasyczny biszkopt, ale w takiej formie niesamowicie wygląda i znakomicie smakuje. A robi się w zasadzie sam!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier.
- Żółtka łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką octu spirytusowego.
- Dodajemy do piany, cały czas miksując na dużych obrotach.
- Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
- Biszkopt kakaowy wykonujemy tak samo, do żółtek dodając kakao.
- Ostudzone biszkopty ostrożnie przecinamy na części.
- Przekładamy kremem oraz dżemem i układamy na przemian jasne i ciemne tak, aby powstała szachownica.
- Resztą kremu smarujemy wierzch tortu.
- Polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kakao.
Efektowna propozycja na urodzinowy tort. Taka okazja zasługuje na wyjątkową oprawę.