Biszkoptowa szachownica

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 15 porcji
  • 0
Biszkoptowa szachownica
Biszkoptowa szachownica

Biszkoptowa szachownica

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 15 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Biszkopt:

Biszkopt kakaowy:

  • jak wyżej + 3 duże łyżki kakao

Nadzienie:

  • 1 opakowanie krem irish cream Delecta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • dżem z czarnej porzeczki

Dekoracje:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • kakao

Jak przygotować biszkoptową szachownicę?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Niby klasyczny biszkopt, ale w takiej formie niesamowicie wygląda i znakomicie smakuje. A robi się w zasadzie sam!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier.
  3. Żółtka łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką octu spirytusowego.
  4. Dodajemy do piany, cały czas miksując na dużych obrotach.
  5. Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
  7. Biszkopt kakaowy wykonujemy tak samo, do żółtek dodając kakao.
  8. Ostudzone biszkopty ostrożnie przecinamy na części tym sposobem.
  9. Przekładamy kremem oraz dżemem i układamy na przemian jasne i ciemne tak, aby powstała szachownica.
  10. Resztą kremu smarujemy wierzch tortu.
  11. Polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kakao, wbijając w ciasto ulubiony pik.

Efektowna propozycja na urodzinowy tort. Taka okazja zasługuje na wyjątkową oprawę.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Biszkoptowa szachownica
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0