fbpx
Biszkoptowa szachownica - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkoptowa szachownica
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 90

Składniki

Biszkopt:Biszkopt kakaowy:
  • jak wyżej + 3 duże łyżki kakao
Nadzienie:
  • 1 opakowanie krem irish cream Delecta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • dżem z czarnej porzeczki
Dekoracje:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • kakao

Przygotowanie

Niby klasyczny biszkopt, ale w takiej formie niesamowicie wygląda i znakomicie smakuje. A robi się w zasadzie sam!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier.
  3. Żółtka łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką octu spirytusowego.
  4. Dodajemy do piany, cały czas miksując na dużych obrotach.
  5. Zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
  7. Biszkopt kakaowy wykonujemy tak samo, do żółtek dodając kakao.
  8. Ostudzone biszkopty ostrożnie przecinamy na części.
  9. Przekładamy kremem oraz dżemem i układamy na przemian jasne i ciemne tak, aby powstała szachownica.
  10. Resztą kremu smarujemy wierzch tortu.
  11. Polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy kakao.

Efektowna propozycja na urodzinowy tort. Taka okazja zasługuje na wyjątkową oprawę.

Biszkoptowa szachownica

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+