Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Elegancki tort bezowy z dodatkiem pistacji i kremu chałwowego to deser grzechu wart. Każdy się skusi! :)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku ciasta domowego, wlewamy wodę oraz kakao i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
  3. Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy okrąg o średnicy 26 cm.
  4. Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym okręgu.
  5. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
  6. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml i dodając 4 łyżki cukru.
  7. Miskę z gotowym budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Wystudzony budyń miksujemy z pastą tahini, a następnie dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
  9. Pistacje siekamy na drobne kawałki, a chałwę kruszymy.
  10. Bezę przekrajamy. Na pierwszym blacie kładziemy krem, posypujemy pistacjami i chałwą, a następnie przykrywamy drugą połową blatu bezowego.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Lekkie jak chmurka bezy to smak dzieciństwa - na pewno zasmakują naszym milusińskim.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy