2h 12 porcji Średni 2h
Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem

Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem

Składniki

Ciasto:

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Nadzienie:

Do przygotowania bezy możesz wykorzystać także bezę Delecta

Jak przygotować bezowe ciasteczka z jagodowym kremem?

Sprawianie przyjemności innym potrafi dostarczyć wiele radości nam samym. A taka przyjemność najlepiej smakuje wtedy, kiedy dawana jest bez okazji. Tak po prostu od serca.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Do lekko sztywnej piany dodajemy ocet i całość miksujemy.
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe beziki dbając o to, aby miały one bardzo podobną wielkość.
  6. Przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Gotowe beziki studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
  8. Budyń mieszamy w połowie ilości mleka, z dodatkiem cukru, a resztę mleka zagotowujemy.
  9. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek i mieszamy pozbywając się grudek.
  10. Gotowy budyń zestawiamy z ognia i studzimy.
  11. Kiedy masa wystygnie dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  12. Jagody blendujemy w wysokim naczyniu, a następnie miksujemy z kremem budyniowym.
  13. Kiedy krem będzie gładki – przekładamy nim bezę i nakładamy drugą.
  14. Kroki powtarzamy do momentu, aż wykorzystamy wszystkie bezy.
  15. Dekorujemy pikiem.
Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: