Bezowe ciasteczka z jagodowym kremem

2 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Nadzienie:

Do przygotowania bezy możesz wykorzystać także bezę Delecta
Pobierz piki

Wstęp

Uwielbiam sprawiać przyjemność innym. A taka przyjemność najlepiej smakuje wtedy, kiedy dawana jest bez okazji. Tak po prostu od serca.

Jak przygotować bezowe ciasteczka z kremem?

Zaczynam od przygotowania ciasta na bezę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 140 stopni i przygotowuję blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, a następnie porcjami dodaję cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaję ocet i całość miksuję.

Masę przekładam do rękawa cukierniczego i formuję małe beziki dbając o to, aby miały one bardzo podobną wielkość (dla ułatwienia można odrysować ołówkiem na papierze do pieczenia kółka przy pomocy literatki). Przygotowane ciasteczka wstawiam do piekarnika na 1 godzinę. Gotowe beziki studzę przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.

W międzyczasie przygotowuję nadzienie – wykorzystuję do niego 500 ml mleka (to mała zmiana w stosunku do ilości podanej na opakowaniu budyniu), budyń waniliowy oraz cukier. Budyń mieszam w połowie ilości mleka, z dodatkiem cukru, a resztę mleka zagotowuję. Kiedy budyń wystygnie dodaję do niego masło i miksuję do uzyskania gładkiego kremu.

Jagody blenduję w wysokim naczyniu, a następnie miksuję z kremem budyniowym. Kiedy krem będzie gładki – przekładam nim bezę i nakładam drugą. Kroki powtarzam do momentu, aż wykorzystam wszystkie bezy.