fbpx
Bezowe pazurki najlepszej córki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bezowe pazurki najlepszej córki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Beza:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Połączenie kruchego ciasta z bezą może być zaskakująco...pyszne! Wystarczy odrobina fantazji w kuchni, by powstało coś iście bajecznego.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu), a blachę wykładamy papierem.
  2. Mąkę zagniatamy z proszkiem i masłem, dodając żółtka i śmietanę.
  3. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  4. Z ciasta przygotowujemy trzy prostokątne placki o grubości około 0,5 cm.
  5. Placki pieczemy przez 20 minut, aż będą złociste, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Z białek ubijamy mikserem pianę, dodajemy cukier i miksujemy jeszcze chwilę.
  7. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy prostokątny kształt.
  8. Bezę pieczemy w 190°C (bez termoobiegu).
  9. Placki układamy warstwowo, przekładając je masą krówkową.
  10. Na wierzchu układamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi.
  11. Ozdabiamy pikiem.

Wprost rozpływa się w ustach.

Bezowe pazurki najlepszej córki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Klaudia

06-07-2023

Ocena:

10/10, na sto procent niedługo zrobię znowu

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+