Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0
Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami

Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Kliknij w wybrany produkt z listy,
aby go zaznaczyć

Ciasto:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

Przygotowanie

Kliknij w wybrany punkt, aby go zaznaczyć

Elegancki tort bezowy z dodatkiem pistacji i kremu chałwowego to deser grzechu wart. Każdy się skusi! 🙂

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150ºC (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku ciasta domowego, wlewamy wodę oraz kakao i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
  3. Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy okrąg o średnicy 26 cm.
  4. Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym okręgu.
  5. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
  6. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml i dodając 4 łyżki cukru.
  7. Miskę z gotowym budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Wystudzony budyń miksujemy z pastą tahini, a następnie dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
  9. Pistacje siekamy na drobne kawałki, a chałwę kruszymy.
  10. Bezę przekrajamy. Na pierwszym blacie kładziemy krem, posypujemy pistacjami i chałwą, a następnie przykrywamy drugą połową blatu bezowego.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Lekkie jak chmurka bezy to smak dzieciństwa – na pewno zasmakują naszym milusińskim.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 86