fbpx
Gniazdka bezowe na Wielkanoc - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Gniazdka bezowe na Wielkanoc
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 150

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do temperatury 140-150 stopni C. Przytnij papier do pieczenia do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 26 cm.

KROK 2: Do wysokiego naczynia wlej 125 ml wody, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 3: Gotową masę równo rozłóż na narysowanym na papierze okręgu, formując kształt gniazdek.

KROK 4: Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika. W piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) piecz przez 60 minut. W piekarniku gazowym piecz przez 40 minut, następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego.

KROK 5: Ubij śmietanę kremówkę z Mixem do śmietany Delecta i cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową bitą śmietanę nałóż do wystudzonych gniazdek bezowych, a na wierzchu udekoruj czekoladowymi jajkami.

Gniazdka bezowe na Wielkanoc

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+