fbpx
Gniazdka bezowe na Wielkanoc - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Gniazdka bezowe na Wielkanoc
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 150

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do temperatury 140-150 stopni C. Przytnij papier do pieczenia do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 26 cm.

KROK 2: Do wysokiego naczynia wlej 125 ml wody, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 3: Gotową masę równo rozłóż na narysowanym na papierze okręgu, formując kształt gniazdek.

KROK 4: Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika. W piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) piecz przez 60 minut. W piekarniku gazowym piecz przez 40 minut, następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego.

KROK 5: Ubij śmietanę kremówkę z Mixem do śmietany Delecta i cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową bitą śmietanę nałóż do wystudzonych gniazdek bezowych, a na wierzchu udekoruj czekoladowymi jajkami.

Gniazdka bezowe na Wielkanoc

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+