fbpx
Sernikowy żołądeczek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernikowy żołądeczek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Jeśli w Święta zamierzacie pofolgować sobie przy stole, ale nie chcecie spędzać całego dnia w kuchni, przepis na żołądeczek jest do Waszych usług.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  3. Do zmielonego sera dodajemy żółtka i cukier, całość ucierając na gładką masę.
  4. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy obie masy.
  5. Żółtka na ciasto ucieramy z margaryną i cukrem.
  6. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, dalej ucierając na gładko.
  7. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
  8. Ciasto dzielimy na trzy części.
  9. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kisiel.
  10. Ser wykładamy na formę, a następnie na przemian nakładamy łyżką wszystkie trzy masy, tak by powstała szachownica.
  11. Ciasto pieczemy około 60 minut.
  12. Dekorujemy pikiem.

Prosty przepis na słodką ucztę. Palce lizać!

Sernikowy żołądeczek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+