2h 14 porcji Łatwy
Sernikowy żołądeczek
Sernikowy żołądeczek

Sernikowy żołądeczek

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować sernikowy żołądeczek?

Jeśli w Święta zamierzacie pofolgować sobie przy stole, ale nie chcecie spędzać całego dnia w kuchni, przepis na żołądeczek jest do Waszych usług.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  3. Do zmielonego sera dodajemy żółtka i cukier, całość ucierając na gładką masę.
  4. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy obie masy.
  5. Żółtka na ciasto ucieramy z margaryną i cukrem.
  6. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, dalej ucierając na gładko.
  7. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
  8. Ciasto dzielimy na trzy części.
  9. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kisiel.
  10. Ser wykładamy na formę, a następnie na przemian nakładamy łyżką wszystkie trzy masy, tak by powstała szachownica.
  11. Ciasto pieczemy około 60 minut.
  12. Dekorujemy pikiem.

Prosty przepis na słodką ucztę. Palce lizać!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: