Jak przygotować sernik kartoflany?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Sernik można przygotować na wiele sposobów – także z.. ziemniakami! Warto wypróbować w swojej kuchni również tę kombinację.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i dokładnie mielimy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Ucieramy żółtka z cukrem zwykłym i wanilinowym.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Żółtka przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopione masło i skrobię kukurydzianą.
- Mieszamy składniki do dokładnego połączenia się składników.
- Następnie do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką krupczatką tortownicy, wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, a potem jeszcze około 35 minut w 160 stopniach.
- Po wyłączeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika.
- Po wystygnięciu wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzin w lodówce.
- Dekorujemy ulubionymi owocami sezonowymi i ulubionym pikiem.
Sernik kartoflany to tradycyjny wypiek z Jaszczowa – nie bez powodu pieczony od pokoleń! Jest szybki i znakomity!