Sernik kartoflany z Jaszczowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 4h
  • 0
Sernik kartoflany z Jaszczowa
Sernik kartoflany z Jaszczowa

Sernik kartoflany z Jaszczowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 4h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Jak przygotować sernik kartoflany?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Sernik można przygotować na wiele sposobów – także z.. ziemniakami! Warto wypróbować w swojej kuchni również tę kombinację.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  2. Ziemniaki gotujemy, studzimy i dokładnie mielimy.
  3. Oddzielamy żółtka od białek.
  4. Ucieramy żółtka z cukrem zwykłym i wanilinowym.
  5. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  6. Żółtka przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopione masło i skrobię kukurydzianą.
  7. Mieszamy składniki do dokładnego połączenia się składników.
  8. Następnie do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  9. Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką krupczatką tortownicy, wyrównujemy powierzchnię.
  10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, a potem jeszcze około 35 minut w 160 stopniach.
  11. Po wyłączeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika.
  12. Po wystygnięciu wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzin w lodówce.
  13. Dekorujemy ulubionymi owocami sezonowymi i ulubionym pikiem.

Sernik kartoflany to tradycyjny wypiek z Jaszczowa – nie bez powodu pieczony od pokoleń! Jest szybki i znakomity!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Sernik kartoflany z Jaszczowa
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0