1h 15 porcji Łatwy 2h
Sernik na zimno z cytrynowo-kokosowym twistem

Sernik na zimno z cytrynowo-kokosowym twistem

Składniki

Ciasto

Spód

  • 220 g herbatników zbożowych
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżki masła orzechowego

Krem lemon curd

Dekoracja

Jak przygotować sernik na zimno z cytrynowo-kokosowym twistem?

Nawet po największym obiedzie zawsze znajdzie się trochę miejsca na serniczek. ZAWSZE!

Jak zrobić Sernik na zimno z cytrynowo-kokosowym twistem.

  1. Herbatniki blendujemy na „mąkę” i mieszamy ze stopionym masłem i masłem orzechowym.
  2. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy około 25 cm. Formę warto wyłożyć folią spożywczą.
  3. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, serek mascarpone i sernik na zimno Mascarpino. Miksujemy na najwyższych obrotach dokładnie 4 minuty.
  4. Masę wykładamy na herbatnikowy spód.
  5. Dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Wyciskamy sok.
  6. Sok przelewamy do rondla, dodajemy cukry i jaja. Wszystko mieszamy trzepaczką.
  7. Dodajemy masło pokrojone na kawałki.
  8. Do większego garnka wlewamy trochę wody. Nakładamy na garnek miskę z masą – woda nie może dotykać jej dna. Zagotowujemy wodę i ustawiamy średnią moc palnika. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
  9. Ogrzewamy i mieszamy masę coraz częściej, aż zgęstnieje i uzyska konsystencje budyniu. Powinno to zająć około 15 minut
  10. Kremówkę ubijamy z cukrem smak kokosowy Delecta i całość dodajemy do kremu lemon curd.
  11. Gotową masą cytrynowo-kokosową smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  12. Sernik wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
  13. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Ciężko się oprzeć, prawda? Koksowo-cytrynowe połączenie jest zaskakujące, dlatego ten sernik jest tak wyjątkowy! Aż czuć wiosnę!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...